reede, 5. august 2016

Pensionipäeva võlu ja valu , ehk siis arved, arved ja veelkord arved!

Täna hommikul esimese asjana logisin internetipanka sisse ja ainult korraks nägin seal rõõmustavat numbrit- 243 eurot. Ainult korraks, sest järgmise hiireklikiga läksin makse ajaloo lehele ja valisin korteriomaniku arve numbri. Ja 150 eurot oligi läinud... Kommunaalmaksete arve tuleb uuel nädalal, õnneks saan ma selle summa maksta toimetulekutoetusest. Muidugi pean ma iga kuu kommunaalarve saamisel minema kohalikku sots.osakonda ja  tegema seal avalduse, muidu ma ei saaks toimetulekutoetust ka ja siis oleks mu olukord ikka päris karm. Nagu ta muidugi nüüd poleks :)
Nõme on see, et toimetulekutoetuse arvestamisel loetakse kuludeks vaid eluasemekulud- korteriüür ja kommunaalid ja elekter. Sissetulekuks aga loetakse iga summa, isegi see, kui ma ise sisestan oma arvele raha. Aga maksta on ju tegelikult veel tänapäeval peaaegu hädavajalikuks osutunud telefoni ja internetiühenduse eest...

No maksingi siis järelejäänud 93-st eurost 15.-euri interneti ja tv eest, 6 euro olid mul see kuu telefonikõned...ja nüüd siis vaatan tõtt oma kontol  ilutseva 72.-euroga. Ükskõik ,mis summa mul kommunaalarvete lehel on, toimetulekutoetusest arvatavalt järgmise nädala lõpul, jääb mul elamisrahaks üle ikka 37 eurot. Seadus lihtsalt on selline, et peale eluaseme eest maksmist peab inimesele kätte jääma täpselt 130 eurot ! Ma siiralt soovitaks nendel seadusetegijatel ise selle rahaga kuu aega elada- osta süüa, hügieenivahendeid, maksta sideteenuste eest ja osta ravimeid ! Olen veendunud, et neil oleks see raha hiljemalt nädalaga otsas :)

Seekord läheb mul paarkümmend eurot ka ehtematerjali jaoks, sest kuigi toredad inimesed on mulle saatnud erinevaid ja väga ilusaid pärleid ,on ehete valmistamiseks vaja veel ka kõrvarõnga konkse, ehtenõelu, käevõrude jaoks elastset tamiili ja liimi ja no tegelikult, olles päris aus, mõni huvitav ja odav pärlisort jääb ka ikka ette, kui tarvikute poes ringi vaadata... Avastasin facebookist inimese, kelle käest saab ehtetarvikuid ja pärleid hulgihinnaga väga soodsalt osta ja tegingi just talle tellimuse eest 13- eurise ülekande ära. Kui ma ikka kauplemisvõimalusi leian, siis on täiesti reaalne see raha juba mõne tunniga tagasi saada...

Tuligi just meelde, et pean registreerima ennast Võru Linnapäevade laadale ja ostma Simpleekspressist supersoodsa hinnaga bussipiletid sinna ja tagasi. Täitsa naljakas, aga seal osalemine koos sõiduga läheb maksma vähem, kui pool päeva Telliskivi kirbuturul ! Homme, kui ilm lubab, võivad soovijad minu ehteid ostma tulla Nõmme turu väravasse... kusjuures seal läheb paremini kui vanalinnas, mulle endalegi suureks üllatuseks.  13-l augustil olen koos K.-ga perepäeval Stroomi rannas...siis järgmine nädalavahetus ongi Võru ja kuu lõpuks on veel paar üritust ,mille osalemistingimuste kohta ma uurima pean.

Ja nii see elu mul kuust-kuusse käibki... Tööd ka loomulikult vahepeal otsin, aga kui kuuldakse, et ma ei tohi teha pikemaid tööpäevi kui 4-5 tundi, siis lihtsalt lubatakse tagasi helistada, aga ei helistata :(  Ja mõningaste liikumisraskuste tõttu- koordinatsiooniprobleemid, seljavalud ja viimasel ajal tundub, et ka liigestega pole  kõik päris korras - ei saa ma teha tööd, kus on vaja näiteks treppidest käia või kummarduda-tõusta pidevalt. Ja no muidugi minu psüühiline seisund takistab mul ka minna absoluutselt vastuvõetamatule tööle- kuskil postituses ma kirjeldasin ka paari oma kogemust sundkorras või lihtsalt proovimise eesmärgil suvalisele tööle minekul... no, kes tahab, mõistku mind hukka ja nimetagu loodriks või jonnijaks või kelleks iganes, aga ma tõesti ei suuda teha midagi, mis mulle on täiesti vastuvõtmatu!

17 kommentaari:

  1. Väga tubli, et esimese asjana arved ära maksad!

    VastaKustuta
  2. Kas Tallinnas mingit ravimitoetust ei ole, mida taotluse ja ravimitšekkide alusel makstakse. Ma töötan ise ühes KOV-is sotsiaalvaldkonnas ja meil on nt olemas ravimitoetus. Seda saavadki väikese sissetulekuga inimesed (töövõimetuspensionärid jne, enamasti need, kes saavad ka toimetulekutoetust või vajaduspõhist peretoetust). Välja näeb nii, et inimene hoiab ravimitšekid alles ja 2 korda aastas saab teha meile taotluse nende hüvitamiseks. Tšekkide alusel saab siis ravimitele kulunud raha tagasi.
    Euroopa toiduabi paki soovitan igal juhul välna võtta. Ma ei tea, kes neid Tallinnas jagab, aga meil annab selle mtü esindajaga, kes meil pakkide jagamisega vallas tegeleb, et jätta peale paki väljavõtmist nt pool pakki sinna hoiule ja käia nt kahes jaos seda koju viimas. Äkki annab ka kokku leppida nii. Pakk iseenesest on viimasel ajal vägagi ok sisuga ja kui inimene vähegi köögis toimetada oskab, siis saab sellest nii mõndagi süüa teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda ravimitoetust ma nüüd see kuu uurin. See kehtib ainult retseptiravimitele. Kuna mul on nüüd rohkem ravimeid, siis kulub raha selleks ikka rohkem, aga no muidugi see poole aasta tsekkide korraga väljamaksmine on küll paras tsirkus- ma ju kulutan iga kuu rohtudele raha.
      Kuna ma jõuan kanda käe otsas vaid 2-3 kilo, siis käiksin ma seal paki järel kordi rohkem ,kui 2. Ja see asukoht on ka väga tobe, ühistranspordiga minu linnaosast sinna saada on suht keeruline. Kui ma transpordi selleks jagamise päevaks saan, siis muidugi võtan vastu.
      Valdades on üldjuhul alati paindlikumad tingimused kui suuremates linnades...

      Kustuta
    2. Minu arust vähemalt varem oli nii, et summa ravimitele pidi aastas olema üle 300 euro, et toetust saada. Mul jääb alati napilt puudu.

      Kustuta
    3. Tallinnas on midagi eraldi ka, http://www.tallinn.ee/Teenus-Retseptiravimite-osaline-toetamine tasub uurida.

      Kustuta
  3. võibolla tundub see "vaesele inimesele" imelik soovitus, aga... võib ju võtta ka takso. kui kasutada taksot keset päeva, siis on suht odavad tariifid, omal on olnud ühest linnaotsast teise max 10€.
    kui on tegu sellega, kas kogu kuu (või rohkemgi) toidukraam korraga koju tuua selle taksoarve eest või osta kogu see toidukraam poest, siis ma usun, et sedapidi vaadates on takso odavam
    lisaks on nüüd nood taksoäpid, milest mõni pakkuvat esimest sõitu lausa tasuta

    ja veel: ma tegelikult ei usu, et sa suudad vaid 2-3kg korraga tassida. tavaline naisterahvas tassib tihti 1-2a last süles pikki maidki, isegi vastsündinud kaaluvad 4kg ja tundub nii imepisike ja haprake.

    2kg on vaid 2 liitrit piima või 1 piim+leib+sai+või, enamik inimesi jõuab ikka rohkem (kui vaid tahaks)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Uskumatu või mitte uskumatu, aga mul on probleem seljaga- vana trauma tagajärg, mille raviks on vaid operatsioon riskiga 50:50 ehk siis ratastool või paranemine- siis mul lihtsalt on probleeme liikumisega, kui käe otsas on üle 3 kilo. Täpselt, kui ostan 2 piima ja ühe leiva, ega siis eriti muud osta samal ajal ei saa...
      Takso on hea soovitus küll, aga kui hetkel ei ole seda 10 eurot kuskilt võtta?

      Kustuta
  4. Aga nüüd ju sul see teise tüdruku tehtud konto. Kirjutasid, et kasutad seda vaid hädajuhtudel. Arvan, et sellise suure toidupaki kojutoomine on piisav põhjus sealt summa võtmiseks. Sest saad ju pärast selle arvelt toidu pealt kokku hoida. Ja kui palud kenasti taksojuhti (eeldusel, et meesterahvas), siis ta kindlasti oleks nõus aitama ka seda kotti ise autosse ja tuppa viia.
    Jõudu-jaksu tegemistes ja rõõmsat meelt! ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nüüd kindlasti! Aga minu teada seda pakki jagatakse alles oktoobris, nii et mis me siin nii pikalt ette arutleme. Kes teab, mis olukord mul selleks ajaks juba on...
      Mis puutub sinna kontosse, siis kuigi ma algselt ei kavatsenud abi küsima hakata, aga tegelikult...kes saab ja tahab, et ma endale natukenegi inimväärsemat elu lubada saaks, siis mõni euro sinna arvele oleks suureks abiks!

      Kustuta
  5. Mulle tundub, et sa otsid põhjusi, miks sa ei taha toda Toidupanga pakki saada, vaid tahad, et sulle "mõni euro" annetataks. Sa oled nüüd ju oma käsitööga tuntud persoon.Isegi Mallukas kajastas Su olukorda. Kas siis ükski neist abipakkujaist ei ela Tallinnas, kellel on auto ja kes saaks aidata tuua sul need Toidupanga abid ära? Ma usun, et nii mõnigi aitaks nõu ja jõuga, kes saab. Suru vaid eneseuhkus ja mis peamine, haletsus alla ja mine küsi abi....

    VastaKustuta
  6. ma ei hakka ütlema, et tubli ja jätka samas vaimus. vaid et see kõik on noateral kõndimine. ise kõnnin mingis mõttes ka noateral. aga kui lõpuks siiber saab, siis jalutan relvaga mõnda riigiasutusse. kuna olen vaimuhaige, siis teeniksin sellega välja koha erihooldekodus. riigi kulul muidugi... :D

    VastaKustuta
  7. Kui järgmine toidupaki aeg tuleb, anna palun blogis teada. ma usun, et aitame sul lahenduse leida, kuidas see sulle koju saada. Võimalik, et saan ise appi tulla (kindlalt igaks juhuks ei luba).

    VastaKustuta
  8. Jess :) Tuled Võrru, panen selle omale kalendrisse kirja ja tulen kindlasti su ehteid ostma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tulen 20. august Võru laadale! Koht on juba broneeritud, piletid ostetud- nüüd jääb loota ainult normaalset ilma ja muidugi palju rahvast :)

      Kustuta
  9. Jess :) Tuled Võrru, panen selle omale kalendrisse kirja ja tulen kindlasti su ehteid ostma :)

    VastaKustuta