neljapäev, 3. august 2017

Raha, raha, raha... ja väsimus sellest.

Tegelikult arvasin küll nädala alguses, et paar päeva puhkan ja siis on taas okei olemine. Kuid tegelikkus läks vist vähe teisiti ja olen endiselt paras närvipundar ja sealsamas täielik uimerdis ega taha üldse mitte midagi teha. Ja tegelikult samas tahksin just kogu aeg midagi teha :D Ühesõnaga- ei saa ma jälle endast aru ja proovides järgida oma psühholoogi õpetust, püüan seda võimalikult vähe analüüsida ka. Kuigi minusugusele juurdlejale on see pagana raske...

Võibolla on see stress? Ega ma ju päriselt puhata polegi saanud või osanud. Teisipäeval oli mul taaskord üle terve igaviku kohtumine oma psühholoogiga ning eile käisin MTÜ keskuses seda tobedat HAMET- testi lõpetamas. Appiii... no see oli ikka sihuke ajuvabadus ja eriti tüütu kogu selle asja juures oli veel see, et seda sai teha vaid paar tundi kolmapäeviti ning kuna mul on suveperiood selline sagimist täis aeg, siis lükkasin ma seda nõmedust muidugi niipalju kui võimalik edasi ka. Lõpuks sai siis valmis...oleks teadnud, et see nii kaua aega võtab ja et seda ühe-kahe päevaga ära ei teegi, siis ma oleks oma tugiisiku selle jutuga kohe kuu peale saatnud, et otsigu uus ohver selle jaoks :D

No pidin siis eile mingi tunni aja pärast seiklema ühest linnaosast teise, vahepeal ümber istuma ja kuna Haabersti ringil toimub mingi sajandi ehitustöö, siis ka pool tundi ummikutes passima. Nii palju siis puhkusest ja lihtsalt kodus istumisest. Kui ma end juba välja olin vedanud, siis käisin läbi ka paarist Humanast, kus seekord ei leidnud küll midagi huvitavat. Ja ette jäi ka ...pärlipood :(  No krt küll, õnneks ma seekord emotsioonioste ei teinud vaid ostsin konkreetselt materjali, mis oli otsa saanud, aga ikkagi... mind ajab see päris vihale. Samas on ju loogiline see, et midagi toota ja seda müüa, selleks on vaja toorainet ning materjali.ja tegelikult saan ma nt eile kulutatud summa tavaliselt juba esimese müügitunniga tagasi.  Peaksin ju asja vabalt võtma ning põdemise lõpetama, aga ei oska seda kuidagi. Raha on ja jääb minu jaoks üheks tundlikumaks teemaks. See on esimene asi ,millest ma hommikul ärgates mõtlen ja viimane asi, millest mõtlen enne uinumist .Kuigi- oi kuidas tahaks neist mõtetest vahepealgi vabaneda! Ja mitte ärgata ka öösel unenägude peale, kus olen kas sattunud kuhugi vanassse majja ja leidnud sealt kastitäie antiikesemetega ning mõelda, kuipalju ma nende eest saada võiksin ja kus kõige kavalam oleks seda müüa. Või et ma ei leiaks unes jälle maast rahakotti ,kus on siis sees iga kord erinevad summad.

Tehes seda- mida mu psühholoog eriti mul teha ei luba, ehk siis analüüsida,- jõuan ma järeldusele ,et suuresti on põhjus selles rahahulluses just sellest, et ma olen suutnud kõrvale panna plaanitust kordi vähem. Ja ma ei saa aru, kuhu see raha on kadunud! Kas tõesti on ka minusugusel ,igasuguseid aegu elus näinud inimesel, see teema, et mida rohkem raha on ,seda rohkem kulutan? Ja kui, siis miks see nii on? Ma ju tean, mis tunne on elada paar nädalat 20 euroga, ma ju tean, mida tähendab talveperiood, kui mul lisateenimisvõimalusi peaaegu üldse pole... Ja ikkagi, mul on säästetud vaid 50 eurot ! See on lihtsalt KOHUTAV!

Õnneks on mul tulemas veel vähemalt 5 laata-kirbukat jms sellel hooajal. Õnneks, kuid samas ka kahjuks- ehtematerjali peab ostma, kirbukakaupa peab otsima...ja jälle need eurod haihtuvad. Loodan, et lõpuks ometi hakkan ma ka rohkem kõrvale panema seda raha ,mis ma teenin, kuid kui see ei õnnestu? Ning kõige rohkem ajab mind vihale see, et tegelikult ma justkui ei ostagi mitte midagi, käin endiselt kaltsuka-euristes-riietes (enamus neist juba mitu aastat vanad) ,ei käi ma kuskil suveüritustel ega festivalidel, isegi reisima lähen alles nüüd- järgmisel nädalal Plikaga Soome. Söön raha maha? Jah, see on ainuke seletus. Omamoodi irooniline- paljud joovad raha maha, mina söön raha maha.  Ja kui ühel hetkel taas on aeg mil pean hakkama saama alla 100 euroga kuus... tegelikult on mul hirm, et kas ma enam oskangi seda siis. Tegelikult naeruväärne hirm, sest olen ju olnud varemgi küll paremal ,küll halvemal järjel ning alati toime tulnud! Aga oma sisemisest hirmust lahti saada ma ikka ei oska... proovin sellega siis võimalikult vähe tegeleda, nagu soovitab psühholoog K-E.

Kuigi ma peaksin end tundma praegu superhästi- seljataga jälle kordaläinud laat ja juba tehtud uued broneeringud uutele üritustele.  Ees reis Soome- hakkab vist väikselt traditsiooniks saama või kuidas :D- ning ehk õnnestub ka Aegnal lõpuks ujumas ( khm-khm :D ) ja marjul käia. Krt, küll ,miks ma ei oska kunagi ka millegiga rahul olla !


24 kommentaari:

  1. Ehk peaksid oma sissetulekud ja väljaminekud kirja panema? Ma kunagi tegin ja see andis väga hea kindlustunde, teadsin alati täpselt palju mul raha on. Ja loobusin nii mõnestiki ostust, sest kui mõtlesin, et pean selle kirja panema, siis sain aru, et see pole hädavajalik ost.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga milline ost on hädavajalik?Hädavajalik ost on ainult elupäästev ravim, milleta elada ei saa. Enamus asju, mida inimesed ostavad, pole neile hädavajalikud, vaid ostetakse sellepärast, et see meeldib. Ei ole vähekindlustatud inimesedki selliste emotsiooniostude eest kaitstud.Täna näiteks tuulasin Humanas, kus oli 50 sendi päev. Mõtlesin, et kui nii odav, siis võiks ju mõned T-särgid osta, aga suutsin end taltsutada ja lahkusin ilma ostudeta. Mul on ju piisavalt riideid, mida igapäevaselt kanda Kunagi panin mina ka oma ostud kirja, aga loobusin sellest. Kuigi edaspidi, kui oma elu peale saan,peaks seda uuesti hakkama praktiseerima. Siis näen, palju mul üksi elades kulub.

      Kustuta
    2. Proovisin ka. Kuid mind ajas igakord selle vihiku kätte võtmine närvi ja kui arvestasin summad siis kokku, siis olenemata sellest, milline tulemus oli, masendusse langesin ma ikka. Nüüd ma lihtsalt tean juba, et raha on saanud mu kinnismõtteks ja püüan lihtsalt sellele võimalikult vähe mõelda. Kusjuures- ma ju tegelikult saan igapäevaste kuludega alati hakkama!

      Kustuta
  2. Paljast vihikunumbrite vahtimisest pole kasu, kui iseloomu pole.
    Minul küll rahamuresid ei ole, aga ma ei šoppa arutult, kuna mul lihtsalt puudub vajadus kogu aeg midagi osta. Ja et ma kaltsukakaupa ei tarbi, ostan harva ja kvaliteetseid asju ka ökoloogilist jalajäge silmas pidades.
    Eriteema on Humana endaga, kus töötajatega ei käituta inimlikult (info töötajate endi käest) - seega mina neid ei doteeri.

    Aga Raili - mida sa siis sööd? Paned ehk siia kirja?
    Ütled küll, et kokkamine sulle ei meeldi, aga tulemust näed ju ise - mitte kõige parem figuur (vabandust, ma taha solvata - saad isegu ju aru) ja järjest kõhnenev säästupõrsas. Praegusel suvisel ajal on võimalus tervislikult ja mitmekesiselt süüa väga hea võimalus. Aedviljad, tehtuna näiteks maitsvas kastmes (kui just midagi rammusamat soovitakse) on odavad ja kõhtutäitvad. Salatid, hautised, kotletid - saab ainult aedvilju kasutades või minimaalse lihaga. Pole ju rahakotile trauma?

    Paljud aiandid pakuvad endale korjamiseks marju (sain aru, et sina vist suur metsaskäija pole) - hinnad soodsad, aga talvel hea võtta. Igatahes tervislikum ja soodsam, kui poemüslid-mahlad.

    Kuu ikka rahaliselt raske, siis tuleks kas või minimaalne kokkamistahe muskilt välja koukida. Tee kas või eksperimendi korras kuu aega proovi - kui palju säästad raha ja tervist, kui loobud oma harjumuspärastest mittevajalikest toiduainetest.
    Äkku hakkab meeldimagi��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paljud aiandid pakuvad endale korjamiseks marju? Aga kui inimesel ikka pole, kus neid hoiustada, siis ei saa ju neid hulgim valmis korjata. Näiteks mul ei ole ja ma saan ilma marjade/mooside ja mahladeta ideaalselt hakkama. Mis söögitegemisse puutub, siis ma ka ei armasta ja ei oskagi eriti kokata, aga mingi möksi, mis suurema nälja kustutab, teen ikka valmis. Sama on ka juurviljadega, et kui ikka keldrit pole, siis seda kraami ka ju poest või turult,või kusagilt talupidajalt suuremas koguses koju ei too. Raili kaaluprobleemid võivad olla tingitud ravimite tarvitamisest, sest mõned ravimid kergitavad kaalu.

      Kustuta
    2. Pole mõtet neile selgitada raha säästmisest ega ka tulude-kulude tabeli pidamisest. Nad ei tule oma suure tarkuse ja eneseõigustusega selle pealegi et annetajad ei anneta kunagi neile, kes ei oska rahaga ümber käia ja ei oma ülevaadet kuhu ta raha kulub. Neile annetamine oleks raha mutiauku viskamine.

      Kustuta
    3. To 9:40. Üks asi on raha säästmine, teine asi on marjade-aiasaaduste hoidistamine, kui pole kohta, kus neid hoida. Ma ei tea Railit, aga mul näiteks pole keldrit ja tegelikult pole korteritki. Kui mina oma raha ainult enda peale saaksin kulutada, siis tuleksin ideaalselt välja, aga kuni ma siin ühiskorteris elan, ei saa ma garanteerida, et minu ostetud söögikraami ka teine inimene ei tarbi. Mis annetamisse puutub, siis mina seda ei vaja. Vähemalt igapäevaseks hakkamasaamiseks mitta. Ja nii naiivne ma pole, et loodaksin annetustest saada sellise summa, et endale korter osta(paar-kolm tuhat).

      Kustuta
    4. Mis mõttega sa omale siis HELP! annetusi kerjad kui su loodritest pojad söövad selle maha. Milline loll annetaja annetab sulle kui on teada et su alkoholiga sõbrustavad pojad söövad/joovad kõik maha ja sa ise istud päev läbi arvutis, suitsetad ning loobusid ka töö otsimisest. Teise korteri saite maha müüa, kuhu see raha läks?

      Kustuta
    5. No-noh! Sa siis jälgid mu blogi. :D Teine korter oli ju ka ühispärand ja läks 5 vahel jagamisele. See oli ju nii ammu juba, et sellest 400€, mis mina sain, pole tänaseks suurt enam midagi alles. Selle eest ma igatahes endale elamist osta ei saa. Miks pojad? Mul on probleem ainult ühe pojaga. Teisel pojal on ka probleem selle vannaga. Sellepärast me ootamegi pikisilmi, millal ükskord see ühiskorteri saaga lõppeb. Aga kohtutäitur pole veel oksjonilegi pannud. Tööd ma ei otsi sellepärast, et ma ju ei tea, kus mu edasine elu jätkub ja pealegi ei võta Võrus ükski asutus mind(endist alkohoolikut) tööle. Ja füüsilist(põllutööd) ma pikalt ei jõua teha. Vot nii!

      Kustuta
  3. Elve, miks sa Raili blogis alailma iseendast ja oma tegemistest hakkad rääkima? Kui sul pole moosihoidmiskohta, siis kuidas see Railile antud soovitustega liitub? Sa oled siin nagu valvekommentaator, kes igat kommentaari peab veelkord kommenteerima ja kogu aeg enda mina sisse toppima. Anna nüüd andeks, aga sa ei ole SELLE blogi täht. Mine ja sära oma blogis!

    Kilo marju mosoiks teha või väiksemate karpidega külmutada - isegi sellist võimalust ei ole? Mina muuseas hoiustan oma hoidiseid lihtsalt esikus ühel lahtisel riiulil. Maja on suur ja lai, aga vot, mida pole, see on korralik sahver. Pole lihtsalt jõudnud veel ehitada.
    Korralikult steriliseeritud nõudes ei juhtu hoidistega midagi.

    Kui vaadata FB-s aiandusgruppe, siis soodsa aasta korral pakutakse alailma õunu, kurke, suvikõrvitsaid jne. Alati võib uurida, saab kas või natukenegi vaheldust ja puhast toitu.

    Elve, kas muidu minu muude nõuannete kohta ei ole midagi öelda, miks seda või teist teha ei saaks? See tähendab, miks SINA seda ei tee. Miks need marjad sulle just risti jalgu jäid? Kaalikas oleks parem?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ma ise ka mõtlen, et miks ma enne üldse oma nina selle postituste kommentaaridesse toppisin. Minul näiteks ei ole suurt maja, ega ka korralikku külmkappi. On väike, pisikese külmkambriga nõukaaegne külmkapp. Aga Railil on ju väike, 12 ruudune korter. Kus temagi hoiustaks? Ah, vahet pole. Mul endalgi probleeme küllaga. Ei hakka ma teise suuvoodriks. Raili, sa võid mu kommentaarid ära kustutada.

      Kustuta
    2. Keegi ei taha temaga ta blogis rääkida, seetõttu reklaamib ennast siin.

      Kustuta
    3. Mismõttes ma reklaamin? Muide, ma tean küll, kes sa oled. Sa oled see, kes mulle 3€annetas. Tahad, kannan tagasi?

      Kustuta
    4. Ei ole sulle annetanud ja ei kavatse ka annetada. Aga need 3 eurot võiksid talle tõesti tagasi kanda sest iseloomult oled sa kohutav inimene ja sa ei vääri isegi seda 3 eurot.

      Kustuta
    5. Ei taha mina seda kolme eurot nüüd tagasi, ei jää mina sellepärast vaesemaks ega ka saa rikkamaks. Iga inimene valib endale ise sellise elu mida elada tahab.kui oma elus ise midagi muuta ei taha või ei saa siis on see ikka tema enda probleem. Anonüümne 10:59 ma arvan, et sina ei ole nüüd otsustaja kas tema kannab selle raha tagasi või mitte. Elve mina ei taha seda raha tagasi, aga ära topi nüüd mind igale poole sinu halvustajaks. Ma pole mitu mitu kuud ei sinu ega raili blogis kommenteerinud.

      Kustuta
    6. 15:17 See oli iroonia, sest elve-madam näeb igas kommenteerijas mingeid omaloodud vaenlasi. Loomulikult pole mina sinu 3 euro otsustaja.

      Kustuta
  4. Mina ei pidanud ainult seda kommentaari siin silmas.
    Olen Raili blogi aegajalt sirvinud ja sinu mina-kesksed postitused ennegi silma jäänud. See, kuidas SINA talitad ja SINA teeks, ei ole kohane teise inimese blogis. Korra mainida - ok, aga pidev enda upitamine mitte.
    Selle asemel, et siin klõps! valmis olla, kui Raili mingi teema teeb, võiksid mõelda siis oma nigelale majanduslikue seisule ja seda parandada. Sirvisin ka korraks sinu blogi - no sellest kohast kaugemale ei saanud, kus inimene kirjutab, et eeldas, kuidas kutsuja ta kontserdile autoga viib jne. Niisuguseid asju ei eeldata, need lepitakse kokku. Peikalt võid eeldada kohtamiskäigus kohvikusse minemisel maksmist, aga ka see pole alati 100% kindel. Miskipärast sugulasega on kommunikatsiooniprobleemid, siin latrad vabalt ja pidevalt.
    Niisama küsin - kas sa tööl ei käi? Mingeid kohustusi pole? Kui on näha/ tunda, et selline elu ei rahulda, miks sa siis midagi ette ei võta?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ok, see on viimane minupoolne kommentaar Raili blogis. Kõik edasised "pretensioonid" minu suhtes võite julgelt minu blogis esitada. Mina enam Raili blogi ei hakka kommenteerima(siis pole mina süüdi, kui teile Raili tegemised ei meeldi)kuigi näha on, et just minu kommentaaridest tõuseb disskussioon. Edaspidi olen siin passiivne lugeja. :D

      Kustuta
    2. Mu ämm on ka selline, kes iseenda peale solvub ja jookseb (sõna tõsises mõttes!) toast välja.
      Mina sulle sinna järgi ei tule, ära kujuta ettegi. Käin siin ikkagi blogiemanda, mitte sinu pärast. Ah, et sinu kommentaaridest tõuseb diskussioon? Vahi, kui tähtis, irw!
      Ei maksa muuseas arvata, Raili blogi sinu lahkumise pärast kokku kukub.

      Aga vat et siis sõna ka pead ja siia rohkem targutsma ei tule. Kuigi ma millegipärast arvan, et sa ei suuda seda. Anonüümselt saab ju ikka nillimas käia.

      Jummel küll, mida igavus ja harimatus inimestega teevad?

      Kustuta
    3. Mida tähendab lause "pole sina süüdi, kui meile Raili tegemised ei meeldi"? Kas võiks tõlget paluda? Sul on kindel arvamus, et Raili ilma sinuta hakkama ei saa või mida selle lausega peab mõistma?
      Aa, sa ju ei saa vastata... Nüüd ei pea sellele ka vasta, kas sa mingit tööd või muud kasulikku ka teed.

      Kustuta
    4. Ta lubas tööle minna alles siis kui uue korteri saab. Uue korteriostuks aga ootab annetusi. Annetusi aga keegi ei anneta, sest tema mentaliteet ja elukorraldus tundub lugejatele kahtlane. Uut korterit veel ei ole aga elektri laskis juba välja lülitada. Varsti ei saa ta enam ka kommenteerida ja istub pimedas.

      Kustuta
    5. See Elve kommib igal pool ja isegi Malluka blogis olen näinud ja facebookis. Igal pool teemast mööda ja ainult endast räägib. See on tema õigus avalikus netiruumis, aga enamus vaatab sellest mööda.

      Kustuta
  5. Ei tema tööle lähe ja korterit ei saa kah. Kes see ostab miskit reostatud korterit veel suure rahaga. ULME!Annetada pole vaja kelellegi. M.O.T.T.

    VastaKustuta