neljapäev, 8. märts 2018

Naistepäev- kas jäänuk nõukaajast?

See on juba vana leierdatud teema kindlasti, aga vaadates, kuidas mehed ja ka vanemad daamid väljuvad poest lillekimpudega, samas olles mõne tuttavaga sellest vestelnud, ei ole see asi teps mitte selge. Niipalju kui on inimesi, niipalju ka eriarvamusi, selge see. Aga miks me võtame näiteks halloweeni ja sõbrapäeva omaks ning miks me halvustame naistepäeva? Mis seob meid Ameerikaga- kustkohast need eelmainitud "pühad" pärinevad suuremalt jaolt (tegelikult andke andeks minu võimalik ebatäpsus, sest ei viitsi hakata googeldama ja pikemalt uurima)? Samas nõuka-ajast on pärit tublisti üle poole meie rahvastikust...

Kas mitte pole asi selles, et oleks justkui iga eestlase püha kohus halvustada kõike, mis seondub vahepealsete aastakümnetega? Sest jah, kuna elan piirkonnas ,kus suurem osa inimesi on muukeelsed, siis enamasti on ka need mainitud lillebukettidega vastutulijad mitte-eestlased. Kuid vaadates millise säraga silmades nemad soovivad üksteisele sel puhul õnne... no ma ei tea, mis selles halba on. Ja miks eestlased ostavad suure hurraaga kokku karvaseid mänguasju valentinipäeva kinkideks või lihavõttepühadeks mune ning jäneseid, samas kui roosikimbuke oma kaaslasele või parimale sõbrannale oleks ju sama ilus žest?!

Ja ometi on isegi kalendris naistepäev märgitud! Ning eestikeelne-eestimeelne (haa, viimasel ajal ikka küll väga kommertslikuks hitiraadioks muutunud!) raadiojaam Elmar tuletab ka pidevalt meelde, mis päev täna on...

Väga popp on võrrelda naistepäeva ja emadepäeva. Kuid need on siiski kaks täiesti erinevat asja! Esiteks ei ole kõik naised emad ja uskuge, on ka naisi kes ei teha kunagi emaks saada, kuigi samas on väga naiselikud ja vajavad tähelepanu nagu kõik teisedki. Vot see on küll natuke iganenud suhtumine minu arust, et kõik naised peavad tahtma lapsi ja kui nad ei taha, siis pole nad üldse mitte keegi, veel vähem naised! Rääkides peresuhetest veel- no mis emadepäeva tähistamine saaks olla peres, kus ema on padujoodik ja päevade viisi ei-tea-kus, või siis peres, kus emal lihtsalt pole pere jaoks aega, sest karjäär-reisid-iluprotseduurid on kordades tähtsamad. Ja on veel tegelikult palju erijuhtumeid... no kes tahab, näidaku näpuga siinkirjutaja suunas kasvõi..

Nõuka-aja jäänuk või mitte, aga mina ostan täna küll endale tulbikimbu vaasi ja arvaku teised mis tahavad!

3 kommentaari:

  1. Mina seda tulbikimpu ei ostnud, aga naistepäev on siiski selline päev, mis mulle oluline on. Head naistepäeva sulle!

    VastaKustuta
  2. Mulle tundub, et tänaseks on kõik need jõulud, sõbrapäevad naistepäevad jne., devalveerunud kommertslikuks palaganiks, mille sisu ja algset ideed märgata ja hoolida enamus enam ei teadvusta. Mulle isiklikult pakub ootamatult saabunud siiras kingitus või lihtsalt tänuavaldus palju rohkem rõõmu kui selline hüsteeriline, kampaania korras tehtud tähelepanuavaldus. Teisest küljest on see tunnistus, et inimese põhiolemuse hulka kuulub teisele rõõmu valmistamine, hoolimine ja kui seda igapäevaselt nii vähe on, siis mõeldakse välja kõikvõimalikke päevi. Mulle meeldib Sinu suhtumine, see, et ostad endale kingituseks lilled vaasi, see on ju ka kingitus looduse poolt ja meeldetuletus, et varsti on jälle kevad. Miks siis mitte seda teha. Lill lihtsalt õitseb, pakub rõõmu ja silmailu , mõtlemata, kas ta meeldib kellelegi või mitte ,teadmata, et mõne päeva pärast ta juba närtsib. Meis kõigis on see sisemine lill olemas, mis tahab õitseda ja rõõmu pakkuda ümbritsevale, hoia ja kasta teda ning Sa näed, et ka teised märkavad seda. Inimesena on Sul valikuvabadus mitte õitseda neile kes seda märgata ei soovi ja lihtsalt üle tallavad. Ja isegi kui neid viimaseid juhtub olema rohkem, siis erinevalt lillest saad Sina teha valiku mitte tallatud saada. Usun, et mõistad, mida öelda tahtsin :) Ilusat kevadet Sulle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh selle ilusa kommentaari eest! Sellised sõnad teevad mu päeva kohe paremaks, ka siis, kui enne polnud tuju just kiita... Neid sõnu on minu elus nii vähe.. Ilusat kevadeootust Sulle!

      Kustuta