neljapäev, 5. juuli 2018

Võru Pärimustantsu Festival, laat ja 5 päeva ilma arvutita.

Ma ei viitsi kasutada seda pikka ja lohisevat nime, nagu Võru Pärimustantsufestival ja lühendan selle sujuvalt aastatetaguseks nimetuseks Võru Folkloorifestival, ehk lihtsalt folk. Nii et tähenärijad saavad kindlasti hea suutäie siit :)

Suve üks suursündmusi taas tulekul. Ah ja, sama rääkisin ma ka Vastseliina laada kohta, kuid kuidagi see läks sellel aastal mööda nii, et ei jäänudki mingeid erilisi mälestusi. Folgi laat aga tuleb Vastseliina omast erinev juba ainuüksi sellepärast, et see pole rahakulutamise vaid raha teenimise koht. No muidugi mõni kulutus ka niikuinii tuleb, sellest ei pääse. Aga varasem praktika näitab siiski, et kasum on suurem ,kui kõik kulud kokku.

Seekord olen ma siis esimest korda Võru folgi ajal oma lapsepõlvekodus- mis enam või noh tegelikult polegi kuulunud mulle-üksinda. Plika on Soomes tööl ja tema korteris on remont pooleli, nii et pean hakkama saama ülimalt spartalikes tingimustes. Mul on olemas vesi ja elekter, õhkmadrats põrandal- saab nalja kuidas ma sinna ja sealt üles ukerdan :D voodipesu ja tool. Aa, vana raadio on ka! Ei arvutit ega internetti, ei söögilauda ega külmkappi...igatahes päris hea katsumus tuleb sellest. Eriti just selles osas, mis puutub minusugusel arvutihullul ilma internetita olemisse mitu päeva. Loodetavasti aga on ilmad, hoolimata üsna nõmedatest prognoosidest, niipalju normaalsed, et laadapäevad kestavad õhtuni välja, nii et saan pärast lihtsalt vedeleda ja lugeda kaasavõetud raamatuid paar tundi, kuni magama jään.

Tegelikult võib aga mu minekule tulla äkiline kriips peale. Mul on taas minu puhul aastas mõnel korral korduv igemepõletik ja seekord on see täiesti erinev varasematest. Mul oli eile palavik üle 39 kraadi! Kusjuures, mul on sellises kõrguses palavikku olnud üldse vist ainult paaril korral elus. Alguses ma ei saanud sellest arugi ,miks mul nii paha on, et olen nagu poolunes ja süda paha kohutavalt, arvasin et kuna võtsin hommikul väljakirjutatud antibiootikumi ja valuvaigistit ning oma igapäevast antidepressanti korraga, ja et tekkis mürgitus. Ma ei mäleta ,millal ma niipalju ropsinud (sorri detailsuse eest) olen. Kannatasin mitu tundi sellist pooludust olekut ja otsustasin helistada oma perearstile, kes loomulikult oli puhkusel :) Perearsti infotelefon 1220 aga on ebaõiglaselt mobiilikasutajatele tasuline ja ma pole küll huvitatu mõni euro suuremast telefoniarvest. Seega tegin paljude arvates ehk alatu sammu ja kutsusin kiirabi. No tõesti- loodetavasti selle 10 minuti jooksul mis kiirabi siin oli midagi kuskil ei juhtunud! Pealegi ma kartsin ravimimürgistust, palavikku huvitav ma isegi nagu ei kahtlustanud- minu digitaalne termomeeter näitab "aiateibaid" enamasti. Ja kusjuures sellega sain ma kätte isegi temperatuuri 41,3 ning poole tunni pärast 36,5... nojah. Ole siis hiromant ja tea, mis tegelikult on. Kiirabi tuli aga väga ruttu, kuigi ei olnud kõrge prioriteediga väljakutse (ma pärast vaatasin digiloost) ja väga kiiresti tehti selgeks et mul on kõrge palavik ja mürgistust nendest rohtudest olla küll ei saa. Kogused liiga väiksed selleks. No tagantjärele tarkusena sain ma ise ka aru, mis põhjustas iiveldust ja kõike kaasnevat- lihtsalt mul oli ühest konkreetsest võileivakattest isu täis saanud ja täna ma hakkasin juba külmkapis seda karpi nähes öökima. 

Palavik on mul praegu ikka selline 37 ringis ja natuke nõrkus ka, aga antibiootikumid on peal ja nägu paistes ka pole. Nii et ma ikka ei suuda kuidagi minemata jätta, niikaua kui ma vähegi jõuan... Sest lihtsalt sellest sissetulekust saan ma ehk uuesti oma säästud tagasi panna, mis Vastseliinas käest sulasid arusaamatul kombel. Bussis saab magada õnneks, ma vähemalt loodan ...mõtlen lausa et kindlustaks või endale kaks kohta bussis, et garanteerida reisikaaslase mittetulekut, aga samas kaks piletit osta...äkki on siiski mõni buss tühjem ka. Kellaajalist minekut täna ju pole, laat hakkab homme...appi ma peangi üle kontrollima arvutist kõik, mis kell hakkab kohtade ettevalmistamine jms. Õhtul mul ju enam arvutit pole. Muide, üks põhjus, miks ma nutitelefoni ei kasuta sihtotstarbekalt, vaid ainult kaamerana, ongi selles, et kui mul oleks internet kogu aeg kättesaadav, siis oleksin ka mina üks neist miljonitest kirutud nutisõltlastest maailmas. Ja ma püüan igasuguseid sõltuvusi vältida...


47 kommentaari:

  1. Sa oled ju ravimisõltlane?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, ma olen inimene, kes ennast RAVIB !

      Kustuta
    2. Millest sa ennast ravid? Mille kohta/ vastu on sul hetkel stress? Eelmises teemas kirjutad, et oled üle kümne aasta AD-sid võtnud ja ikka seis sama. Kas see pole siis sõltuvus? Tohutu papp mis nendele tablettidele kulub, abi ei ole, oled samasugune zombi nagu ikka ja vädad, et ravid ennast? Ravi juurde käib muide ka liikumine, kehakaalu alandamine, tervislik toit.

      Kustuta
    3. Sa oled nii äratuntav, et ma ei saa üldse aru, mille pagana pärast sa anonüümsena kommenteerid :D Ei julge teistele avalikustada jah, et sinusugune... ma ei lisa edasi, küllap tead isegi.

      Kustuta
    4. No aga avalikusta siis mind, kui ma nii äratuntav olen! Mis sa tühja ähvardad! Kogu aeg hüppad ja plõksid - tee siis seda. Sa ju TEAD, kes ma olen - molled probleem? Aa, pole väga kindel, jah...

      Kustuta
    5. ta pidi ju sind politseisse andma , kuidas see asi tal edeneb

      Kustuta
    6. Mina olen teine, keda Raili pidi politseisse andma. Ma ei tea, kui kaua ma veel ootama pean? Uurija pole ikka mulle veel helistanud, et ma tema juurde tuleksin.

      Kustuta
    7. Mis teil viga on? Ise arvatavasti täiealised ja täie mõistuse juures, aga käitute nagu poolearulised. Oma eluga rahul olev inimene ei nääguta ega parasta teise kallal.

      Kustuta
  2. Osta endale töötav kraadiklaas, siis pole vaja kraadimise jaoks kiirabi kutsuda. Palavikku suudab iga vähegi mõistusega täiskasvanud inimene koduste vahenditega ka alandada. Mürgistuse tekkimiseks on ka ilmselgelt siiski vaja rohkem tablette võtta kui vaid paar tükki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Justnimelt- ma ei tulnud ju selle pealegi, et mul on selline palavik, sest minu järjekorras juba vist neljas ostetud kraadiklaas seda ei tuvastanud. Ja no kuna mul oli süda paha jne, siis ma loomulikult kahtlustasin mürgistust, seda enam ,et pole neid ravimeid koos varem võtnud.

      Kustuta
  3. Lase need kontsud suust ometi ükskord välja tõmmata, sest ausõna, sa saad ükskord veel veremürgituse või ajutüve tromboosi sellest põletikust suus ja sured lihtsalt ära. Seda on juhtunud küll ja veel, peapiirkonna kroonilised infektsioonid võivad olla väga ränkade tüsistustega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja kust ta sinu arust selleks raha peaks saama?

      Kustuta
    2. tallinna hambapolikliinikus ja mitmes teiseski kohas, kus haigekassaga leping, käib väljatõmbamine vaid visiiditasu eest
      lihtsalt tuleb enne hamaarstile minekut küsida, kas on tasuta või ei

      Kustuta
    3. Kõik pole nii lihtne. Mul tuleb kõik protseduurid, alates oradega suus torkimisest(peegliga vaatamine siis tegelikult muidugi), teha üldnarkoosis, sest krampide tõttu lihtsalt... no ei peatu pikemalt.
      Aga üldnarkoosis tehakse vaid vaimupuudega inimestele ja lastele tasuta. Sedagi vist mitte alati. Kuna mul aga on normintelligents ning vaimupuue puudub, siis on ainus võimalus ise maksta ja minu puhul pole jutt kümnetest eurodest, vaid sadadest ja et saaksin veel ka edaspidi süüa kuidagi, siis tuhandetest. Kordan- kahjuks AINULT üldnarkoosis saab mind isegi kontrollida.

      Kustuta
    4. anna andeks, aga ma ei saa aru, mis tuhandetest sa siis pidevalt jahud.
      mu eakale sugulasele pandi just uued keraamilised kroonid (sellised, mis mingite tiftidega luu külge aastateks jäävad, mitte ärakäivad): 10 tk korraga, ülemised. koos vanade lahtilõikamise ja vahepealsete ajutiste asenduskroonidega läks kogu kupatus maksma 2800€
      ma ei tahaks arvata, et sul, suht noorel inimesel ka 10 hammast korraga vahetada vaja.

      Kustuta
    5. Oled sa Railit päriselus näinud? Minu arust on tal vaja vahetada kõik hambad, mitte panna ainult mõnele hambale kroon.

      Kustuta
    6. Kahjuks see nii on. Ja see pole küll mingi ilkumise koht (ei pidanud muidugi silmas sind 09.01 kommenteerijat, kes sa väga delikaatselt kirjeldasid mu probleemi),vaid neid paari kibestunud"tarka", kes siin kommentaariumis kogu aeg oma sappi pritsivad.

      Kustuta
    7. Suulaega äravõetavad plastmasshambad lähevad maksma 200-300 eurot. Haigekassa maksab sellest suurema osa välja iga 3 aasta tagant. Hammaste väljatõmbamisel ei tehta iga hamba jaoks eraldi narkoosisüsti. Pealegi enne süsti pannakse igemele tuimestav leheke, nii et isegi süstlatorget peenikese nõelaga ei ole tunda. Hamba väljatõmbamine toimub täiesti valutult.

      Kustuta
    8. Kui minna hambaarstile ja öelda, et vajad esmaabi, valutab, igamepõletik jne, siis tihti tehakse paljugi ära lihtsalt raha küsimata. Eriti kui näitad veel töövõimetustõendit. Minu mitmele sugulasele on pandud isegi tasuta ajutine plomm ja rohtu põletiku vastu.

      Kustuta
    9. Esmaabi saamiseks ära helista ette, vaid mine lihtsalt ukse taha. 85 € peaks aastas ka tasuta hambaravi saama.

      Kustuta
    10. Kui ainult üldnarkoosis saab teha, kas siis ei annaks psühhiaatrilt võtta selline teatis hambaarstile. Aga see vist on seadustesse kirjutatud, et mingeid erandeid ei tehta, peab maksma, kui pole intellektipuudega. Aga kuidas siis tikkidega inimeste hambaid nt ravitakse?

      Kustuta
  4. Miks sul juba eelnevalt põletikurohi peal oli? Ja ikka igeme põletik ägenes? Seega see ei mõju sulle ja pole mõtet niisama võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul oli sama rohtu varasemast 2 tbl alles. Ja ma sain ravikuuriga alustada enne retsepti väljakirjutamist. Kuna tegemist oli ju tüüpjuhtumiga meditsiinilses mõttes.

      Kustuta
    2. Olgugi, et on tüüpjuhtum, siis sama ravim ei pruugi enam mõjuda ja sul ei oleks paart tabletti järgi, kui sa oleksid eelmine kord korralikult selle ravi läbi teinud. Mis puutub sinu krampidesse, siis tegelikult sul neid pole, vaid sa teeskled ja teed nagu läheksid krampidesse jne.

      Kustuta
    3. to 23.05 Kust sa seda nii täpselt tead, et teeskleb. Oled sa tema pereliige, et nii hästi kõike tead. Ja väga inetu oleks niimoodi oma tuttavale siin anonüümselt halvasti öelda

      Kustuta
  5. Kas te juba ära ei väsi Raili kallal näägutamisest? Nägin just teda Võru laadal ja minu arust on ta tubli, et jõuab ühest Eesti otsast teise sõita. Eriti, kui täna sajab siin vihma. Loodan, et tal on ikka käivet ka. Tegin ka väikese ostu tütretütrele käevõrude näol ja ühed Swarovski kõrvarõngad endale.
    Raili sa kirjuta, kuidas sul laadal müük edenes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ta ei saa kirjutada, kuna on arvutita. Ah et ostsid ka tema ehteid ja siis käid toidupangast abi saamas.

      Kustuta
  6. Sul on aegunud informatsioon. Ma ei saa toidupangast enam ammu abi. Aga kui sain, siis ju see oli tol ajal vajalik. Sina ära minu rahakoti sisu loe. Ma ei mõelnudki, et Raili täna peab kirjutama. Siis kirjutagu, kui Tallinnasse koju jõuab. Aga arukam on vist, kui ta ei hakka seda oma blogis kirjutama. Ma võin ise ka tema käest homme küsida, kui planeerin veel laadale minna. Eeldatavasti on ta homme ka veel müümas.

    VastaKustuta
  7. Mina olen aru saamud, et Raili on oma eluga rahul (mitterahul olevat meie tema pärast) ja saab hakkama, aga millest siis aastatepikkune depressioon, ravimid ja vinguvad postitused?

    VastaKustuta
  8. Imelik, et mädanevate hambakontsude väljatõmbamise soovitamist nimetab see Elve NÄÄGUTAMISEKS? Kui neid kontse ei eemalda, võib tekkida veremürgitus, ajutüve tromboos (pmst 100% surmav ja mitteravitav), südamelihase kahjustus ja südameklappide kahjustus. Selle ennetamise soovitus on kellegi arvates NÄÄGUTAMINE? Mis teil, inimesed, viga on, et niimoodi suhtute?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas ma rääkisin mädnenud hambakontsudest? Ma rääkisin üldisest näägutamisest siin blogis. Ükskõik, millest Raili ei kirjutaks, ikka leidub keegi, kes tema postitustes vigu ja virisemist otsivad. Ja muide, isegi töövõimetuspensionärile ei ole hamba väljatõmbamine tasuta. Vähemalt mina küll tasuta ei saanud, kui mitu aastat tagasi kolme valutavat ja poolikut hammast välja käisin tõmbamas. Aga Raili võiks Tallinna Hambakliinikust uurida küll, sest hambavalu ei ole just kõige meeldivam valu.

      Kustuta
  9. Kordan - Raili on ise mitmeid kordi rõhutanud, et ta on oma eluga rahul ja saab hakkama. Järelikult ka suibd, õnnistegija-Elve, pole vaja teda kaitsma.
    Küsimus jääb - kui kõik on ok, milleks siis deprekaravimid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead! Mina kaitsen alati neid, keda ilmasjata rünnatakse, mitte ainult Railit, vaid suvalisi inimesi. Ma olen lapsest saati vihanud tagakiusaminst ja eriti vihkan üleolevaid inimesi. Ma ei kaitse siin ainult Railit, vaid olen tähele pannud, et ka teisi blogijaid kritiseeritakse nende tegude pärast. Mis Raili ravimitesse puutub, siis üks blogilugeja ei pea küll teadma, milleks keegi rohtusid tarvitab, või ei tarvita. Meditsiiniline informatsioon on ikka privaatne informatsioon. Kordan veel! Kui mõnele lugejale mõni blogi või selle omanik ei meeldi, siis pole ju seda blogi lugemas vaja käia.

      Kustuta
    2. Enne kaitsesse asumist oleks mõistlik arendada endas eristusvõimet, mis on konstruktiivne kriitika, mis tagakiusamine, mis lihtsalt arvamusavaldus. Vastasel korral näeb see kaitse välja rohkem puusalt huupi tulistamisena ja pihta võib saada ka kaitstav ise.

      Kustuta
    3. Mismõttes üks konstruktiivne kriitika, mida kritseertav rakendada ei saa, parem näägutamisest on? Kritiseerija näeb asja oma, mitte teise vaatenurgast. Siin soovitati Railil mädanenud hambakontsud välja lasta tõmmata, mõtlemata sellele, kas siis, kui see protseduur tasuline, abivajajale üldse rahaliselt võimalik on. Või ravimite võtmisest. Kui haige ennast nende võtmisel paremini tunneb, siis pole vaja teda selle eest sõimata, vaid hoopis olla õnnelik, et ise rohtusid ei pea tarvitama.

      Kustuta
    4. Isegi väikesed hambakontsud on tegelikult toidunärimisel vajalikud. Miks kohe välja tõmmata. Kõrva ju ei lõika ära, kui kõrvapõletik tekib, ehkki tüsistused võivad olla ohtlikud. See on kahe otsaga asi.

      Kustuta
  10. Sulle jääb küsimus, milleks ravimid?
    Aga see ei olegi sinu asi, milleks. Küllap inimene ise teab, milleks. Ega teised peagi kõike teadma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ininene sööb kellegi soovitusest 10+ aastat mingeid kemikaale ja tulemus on... ?

      Kustuta
  11. Veel kord: mis see sinu asi on? inimene sööb seda, mida soovib - sinu õpetusi pole tarvis. Miski külamutt oled või, et ainult teiste elu huvitab? Oma elu üldse ei ole, et püüad teiste elu elada?

    VastaKustuta
  12. Tegelikult muidugi pole kõrvaliste inimeste asi sekkuda teise inimese raviplaani aga... Antud juhul tuleb väga selgelt esile meie tänapäeva `arenenud meditsiinisüsteemi` kitsaskoht: kiirelt tablett sisse, sümptomid maha ja järgmine. Kedagi ei näi huvitavat, kas inimene ka tegelikult oma murele ja probleemile lahendust leiab. Või noh, leidub ka häid spetsialiste aga need on harilikult riiklikust süsteemist ammu jalga lasknud. Ja kahjuks tekib järjest rohkem meie nooruse- ja edukultuslikus maailmas neid õnnetuid hingi, kes ree peal püsida ei jõua. Mõni paneb nööri kaela, teises tekib viha ja trots kõigi ja kõige vastu, mõni lihtsalt tiksub vaikselt oma elukese ära- valikuid kui palju ;) Raili, Sul on üks suur ressurss, mida enamusel tänapäeval napib, Sul on vaba aega ja Sul on oskus vähesega toime tulla. Väline sära on tihtilugu fassaad, mille taga peitub samasugune tühjus, nagu Sinu hinges hetkel. Kas Sa oled mõelnud näiteks mingi vabatahtliku töö peale, mitte teenimise mõttes, aga lihtsalt, et kodust välja saada, kontakte luua, sealt edasi võib juba midagi tekkida. Või kuskil päevakeskuses osaleda? Sinu kõnepruugis torkab väga silma see lõputu tingimuste seadmine: oleks, teeks, tahaks jne... proovi see asendada olen, teen, tahan nüüd ja kohe:) Ja kui ei taha siis ei tee ka ja pole selle pärast õnnetu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole tegelikult üldse huvitatud kuskil siseruumis, nagu päevakeskuses tegutsemisest ja vabatahtlik...mõte uuskasutuskeskusse minna mul oli isegi vahepeal ja pole välistatud, et ma seda ka teen. Aga uskuge või mitte- ma ei leia et mul igav on, ma lihtsalt ei tunne rõõmu millestki, aga mul on kogu aeg tegemist ja isegi nii ,et vahepeal tekitab stressi see, et kõike peab korraga jõudma :D Ma lihtsalt oskan tegevusi endale leida ja seda eelkõige kodus arvuti taga.
      Aga selles suhtes ma olen täielikult nõus, et arstisüsteemis on midagi väga valesti. Kasvõi see, et ma saan psühhiaatri juurde kord 3-4 kuu jooksul umbes 45 minutit ja psühholoogi juurde, mis tegelikult oleks mul näidustatud vähemalt 2 korda kuus, saan 1-3 kuuliste vahedega samuti vähem, kui tunniks ajaks. Ja kui ma viimased kaks korda psühhiaatri juures mainisin, et ehk peaks rohtusid vahetama, siis tema pakkus välja ainult annuste korrigeerimise ja sellest küll pole kasu olnud.

      Kustuta
    2. Ahah. Ühesõnaga ikka ja jälle miski ei sobi ja süüdi on kah leegi kolmas... Tegevust, tahet ja huvi on, kõigega kirjas rahul, aga postitused on nii vingu täis ja depressiivsed?

      Kustuta
    3. aga ära loe siis. Minule just on vastumeelt need võltspositiivsed blogijad ja postitajad, kes kogu aeg abikaasaga on nii rõõmsad, reisil, grillimas jne, aga siis äkki lõppeb see lakooniliselt: läksin oma mehest lahku, juba aastaid me ei armastanud üksteist.

      Kustuta
  13. Olen üks kord elus antibiootikume võtnud, mingit abi ei olnud,aga selline pöörane iiveldushoog tuli sellest (esimest korda elus), et ropsisin poes esimesse ettejuhtuvasse prügikasti (mis oli pandu laest vee tilkumise pärast). Ei soovita antibiootikume, kasu neist pole ja hävitavad soolestiku kasulikud bakterid.

    VastaKustuta
  14. soovitan Paradontax hambapastat (praegu Maximas 2.88 €) Kui probleemi põhjuseks on igemete ja hammaste piirile/vahele tekkinud katt, siis selle vastu aitab väga hästi. Ega enne paremaks ei lähe, kui probleemi põhjus pole eemaldatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. eksisin, hoopis Grossis sel nädalal.

      Kustuta
  15. Valesse kohta läks vastus: Isegi väikesed hambakontsud on tegelikult toidunärimisel vajalikud. Miks kohe välja tõmmata. Kõrva ju ei lõika ära, kui kõrvapõletik tekib, ehkki tüsistused võivad olla ohtlikud. See on kahe otsaga asi. Kui välja lasta tõmmata, siis ei saa ju isegi õuna närida!

    VastaKustuta