esmaspäev, 19. september 2016

Riigi petmine? Võibolla, kuid minu jaoks tähendab see ellujäämist!

Viimasel ajal on minuga ühendust võtnud mitmed lugejad, kes oma sõnade järgi ei taha midagi halba, aga tunnevad huvi, kuidas ma saan niimoodi riiki petta. Et teenin nö "mustalt" ja saan siis veel toetust. Kas ma peaksin end süüdi tundma? Jah, aga samas ka ei...sest kas peaksin ma tundma end siis süüdi selles, et invaliidsuspensioni ja toimetulekutoetuse summad on nii väikesed ja et osalise ajaga töökohti leidub ka põhiliselt vaid puhastusteeninduse valdkonnas, kus minust mu haige selja ja liigeseprobleemide tõttu mingit töötegijat poleks? Pealegi on need tööd kas hommikul vara või õhtul hilja ning lihtsalt bussid ei liigu vajalikel aegadel...

Jah, ma oleksin muidugi parema meelega legaalselt tööl, saades palka, mis oleks esiteks juba stabiilne sissetulek võrreldes laatade-kirbukatega. Ja teiseks poleks mul siis vajadust toetuste järele. Aga kui seda ei võimaldata? Kui pension oleks 250 asemel 450 elaksin ma vabalt ära ilma täiendava toimetulekutoetuseta... Aga selline summa on ulme isegi vanaduspensionäride jaoks, mis me siis räägime veel minusugustest, kes on riigi poolt tihti üldse "vaeslapse" ossa jäetud! Paljud soodustused ei kehti meiesugustele...

Kas ma olen siis süüdi selles, et ma lihtsalt ei saa elada keskmiselt 370 euroga kuus, makstes sellest üle poole korteri eest ja lisaks veel mitukümmend eurot sideteenuste ja ravimite eest?  Otsida odavam üürikorter, on vist kõige absurdsem soovitus selles valdkonnas ,mida ma kuulunud olen :) Tõepoolest- need soovitajad vist ei ole kordagi vaadanud kinnisvaraportaale, kus 12 m2 kööktoa eest küsitakse 200 eurot ja muidugi veel tagatisraha ja igakuiselt kommnuaalarveid! Mul vedas tänu sellele MTÜ-le ja kuigi sellega kaasneb, minu jaoks vahel väga tüütu, toetatud elamise teenus- see tähendab tugiisiku pea iganädalast külaskäiku ja vestlust (mul ju eriti muud tuge vaja polegi, kui vahest ehk ka abistamist koristamisel kuskilt raskesti ligipääsetavast kohast, kuhu ma isegi parima tahtmise juures ise ei ukerda), olen ma rahul. Sest 24 m2 eest maksta 150 eurot... see kaalub väikese ebamugavuse igati üles.

 Ja samas igal pool räägitakse puuetega inimeste aktiivsusesevajadusest ning kaasamisest ellu igasuguste hobide ja huvitegevuste näol. Jah, ka minul on ju tegelikult HOBI, aga ma olen osanud selle hobi sujuvalt muuta ka väikeseks abiks toimetulemisel!  See ei ole aga stabiilne sissetulek ja sellepärast ma ei tunnegi absoluutselt mingit süüd riigi ees, kui olen kirbukal ja panen mõnikord tasku poole toimetulekutoetuse suurusest summast, sest samas teinekord ma ei saa ehk kohamaksugi tagasi. Ja kuigi eestlaste kadedus on teada, kas siis tõepoolest leidub selliseid inimesi, kes loevad sellist  pisikest omapoolset abi enda eluga toimetulekul, suureks riigipettuseks?

Hetkel kandideerin taaskord ühele töökohale, mida ma tegelikult väga tahaksin. Olen selle firmaga kaua koostööd teinud, kusjuures ka samal ametikohal, kuhu hetkelgi kandideerin. Tookord ei lõppenud küll kõik eriti viisakalt.- lihtsalt üks isik saatis mu ülemustele edasi erakirja, millele ma temalt vastust ootasin- ja kuna mul oli oma ettevõtluse plaan ka juba ammu olemas, siis polnud tegu ehk maailma sõbralikuma töösuhte lõpetamisega. Aga ma tunnistan, et läksin ka ise natuke liiga endast välja :D
Ega eriti lootust kindlasti pole jah... aga kaotada pole mul ju ka mitte kui midagi!

Niikaua aga, kui ma pole tööle saanud, on mul ka ju vaja kuidagi elada... Viimsi laat oli paras pettumus- kuigi üldkokkuvõttes sain ma sealt keskmise paarikümne eurose kasumi- sealt nagu oleks rohkem oodanud. Ja tean inimesi ,kes jäidki konkreetselt miinusesse- K. näiteks kulutas transpordile ja poolele kohamaksule rohkem, kui suutis teenida- siis sinna vist järgmine kord väga ei tõmba... Küll aga on tulemas Pelgulinna Muhemängud, kuhu ma sain heatahtlikke korraldajate tõttu tasuta müügikoha ja mingi aeg on ka Stromkal taas perepäev koos laadaga ( loodetavasti ei ole seekord sellist ilma nagu eelmisel Stroomi ranna laadal :D)

Sorri riik, aga kui sa ei võimalda mul muudmoodi elus püsida, siis ma jätkan pisikeste pettustega, seniks kuni ükskord saan kas sinult eluks piisava sissetuleku või saan tööle!


17 kommentaari:

  1. See küll mingi pettus pole! Kuidagi tuleb ju ära elada ja paljud müüvad kirbukatel oma riideid ja asju.

    VastaKustuta
  2. Hahaa!!! Teed mustalt, krt kyll, inimene peab ju end kuidagi elus hoidma! See oleks nyyd nonsess kui keegi kaebaks su peale kuskile, et näe saab ju kõrvalt pappi�� Suured miljonid ju käivad su käest läbi!

    VastaKustuta
  3. Oma ellujäämiseks sa vähemalt tegutsed. Olgu see mustalt või valgelt. Mõni aga jääb ilmaimet ootama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selline "ilmaime" ootamine pole mulle kunagi omane olnud. Olen käinud kasvõi pudeleid korjamas varasematel rasketel aegadel, kui veel ehteid ei teinud. Aga ma pole kunagi alla andnud ,ega jäänud ainult teiste abile lootma!

      Kustuta
  4. Rahalisest toetamistest olen ma loobunud. Kuid kas sind taaskasutusse viidavad asjad huvitavad, mida saaksid oma laatadel maha müüa?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitavad. Oleneb asjadest muidugi, sest ma tean oma pikajalise kirbukakogemuse tõttu päris hästi, mis läheb ja mis mitte. Ning kuna mul on kodus üsna väike hoiuruum ka, siis seismajäävaid asju pole väga mõtet korjata... Aga kirjuta mulle hiireke41@mail.ee

      Kustuta
  5. Võibolla oleks parem kui sa ise mäiniksid siin ära, milline kaup sinu turul läheb. Siis saaksin oma tutvusringkonda teavitada ning ka teised lugejad oleks ehk huvitatud. Pole ju mõtet neid asju taaskasutuskauplustesse viia, kui on olemas inimene, kes oleks selle saamisest huvitatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei taha end välja näidata liigse pirtsutajana. Aga jah,teatud asjad kirbukatel tõesti lähevad ja teatud mitte.
      Esiteks peavad olema asjad kõik TERVED ja PUHTAD. Puhastamisega või ka ise tegeleda.
      Kindlasti lähevad kaubaks mänguasjad- eriti häält tegevad ja/või liikuvad loomad, autod, nukud jne. Lasteriietest lähevad hästi puhtad ja korralikud ja kaasaegsed beebiriided, eriti bodyd, tudukad ja hooajakaup. Suuremate laste riietest on eriti hinnas poiste riided seal kuskil 98 suurusest alates. Jalatsid 23-31 number on minev kaup. Üldse ei osteta riideid ega jalatseid sellistele 10+ vanuses lastele ja noortele.
      Täiskasvanute riietest on hinnatud KAASAEGSED asjad. Riided alates M suurusest eriti. Jalatseid ka alates 38 numbrist, eriti ei otsita kontsakingi.
      Alati lähevad väiksemad kodutarbed (läheks suuremad ka, aga need ei mahuks mu kohvrisse ja kuna transporti pole peale bussi-trolli-trammi, siis üle ühe kohvritäie ma kuhugi kaasa võtta ei saa)- töökorras peavad olema kindlasti. Lauanõudega on keerulisem, neid ostetakse valikuliselt ja seal on terve hunnik kriteeriumeid, mis määravad, kas on ostetav kaup või mitte.
      Ma ei tahtnud seda siin välja tuua algselt, sest ei taha külge saada viriseva ja valiva inimese tiitlit. Aga saage palun aru, et kui ma elan 24 m2 korteris, kus panikpaiku peaaegu pole, siis... ma lihtsalt ei saa kõike kokku korjata!
      Ja lisaküsimused asjade suhtes on alati oodatud nii siia, kui ka mu meilile!

      Kustuta
    2. Nendest riietest mis sul müügiks ei lähe, saaksid teha kaltsuvaipu, lapitekke, mänguasju, kaltsuloomi, kandekotte, raamitud pilte, kasutada igasugust lapitehnikat jne.jne.jne. Internet on täis huvitavaid ideid, mida saaks vanadest riietest teha. Mõni raiskab terveid päevi internetis igasugustes foorumites istudes ning hädaldades et raha ei ole. Seda ei mõelda, et jõulud on ukse ees ning nad saaksid oma näppudega midagi ise enda heaks ära teha.

      Kustuta
    3. Selliseid soovitusi tuli, siin ka ehete teema alla, aga rohkem nagu surnud hobuse peksmine.

      Kustuta
    4. Niit, nõel ja kudumisvardad ei ole minu suurimad sõbrad. Ehk siis- õmblemisoskus piirdub katkikärisenud õmbluse parandamisega ja kudumisvarraste kasutamist ei saanud ma isegi koolitundides selgeks.
      Pealegi see lapitehnika mulle endale kohe üldse ei meeldi ja ma ei usu et niimoodi vastumeelselt tehtud asjadest, ehk mida ma hingega ei tee, midagi välja tuleks :D

      Kustuta
    5. Ära solvu, kuid nendest, kes ei soovigi oma olukorra heaks midagi rohkemat teha, jooksevad tasapisi kõik rahalised annetajad minema. Kõik on õpitav. Ei tea mis erilisi õmblemisoskusi vajab vanade lappide kokkuõmblemine või nööpide paigutamine? Isegi krookimise saad käsitsi teha. Näiteks see siin:
      http://manualidadesparavender.net/wp-content/uploads/2015/09/Alfombra-de-burbujas-de-tela.jpg
      Või see siin:
      http://www.activityvillage.co.uk/sites/default/files/styles/medium/public/images/felt_crafts_av2.jpg?itok=uU-ojrJz
      Või vanade nööpide dekotratiivne ärakasutamine;
      https://usercontent1.hubstatic.com/9414570_f520.jpg
      Nööpide ärakasutamine pildiks:
      http://www.todaysparent.com/wp-content/uploads/2015/09/fall-buttons-gallery.jpg
      http://static.primecp.com/master_images/AllFreeChristmasCrafts/Crafts-for-Kids/handprint-tree.jpg
      http://homicraft.com/wp-content/uploads/2016/01/easy-winter-crafts-for-adults-270x300.jpg
      Või liimitud puulehed:
      http://www.guiademanualidades.com/wp-content/uploads/2011/02/Manualidades-para-los-peques_-animalitos-con-hojas-naturales-04.jpg
      http://www.dltk-kids.com/animals/image/s/leaf-hedgehog-craft.jpg
      Isegi lapsed saavad hakkama:
      http://old.creativechild.com/template/userfiles/posts/Leaf-Art-in-the-Fall-3.jpg.......
      Siin on jõuluks nikerdamisest:
      http://www.liveinternet.ru/users/dama_madama/post299533600/
      Kõik on sinu peas kinni. Kui tahad iseseisev olla, siis võimalusi on mitmeid.

      Kustuta
  6. Kas selle aasta hiljutise Tallinna poolmaratoni medal läheks? Selline päris kena kujundusega hõbedane metallplaat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See võib isegi minna. Kollektsionääre on erinevaid...

      Kustuta
  7. Selles suhtes ongi parem kui mainid ära mineva kauba. Ei ole ju mõtet igat asja sulle saata, kui nad jäävad seisma ja sellest pole mingit kasu. Kuid mingi lisakopika saad nende müügist ju ikka omale teenida.

    VastaKustuta
  8. Mõni näeb raha teenimiseks igas asjas takistust, teine aga näeb võimalusi. Isegi metsas vedelevatest huvitavatest puuroigastest või maas vedelevatest linnusulgedest saab originaalseid jõulukaunistusi teha. Raha vedeleb maas, nopi ainult üles ja ei pea ennast ka välja vabandama et "selg on haige" ja käsi kukub otsast ära. Tean üht Ida-Virumaalt pärit peret, kes kaotas töö ja olid nii vaesed, et neil polnud isegi internetti. Ka keeli nad ei osanud ning keeltekursuste jaoks polnud raha. Kuid neil oli eesmärk august välja ronida ja hakati soome sõnaraamatust omale neid sõnu pähe õppima, mis võiks igapäevaseks suhtlemiseks vaja minna. Lõpetati läbikäimine oma depressiivsete tuttavatega, kes püüdsid neid jälle auku tagasi tõmmata. Lõpuks leidsid nad ühe tuttava, kes avas neile meilikonto ja õpetas kust ja kuidas oleks parem Soomest tööd otsida. Piltlikult öeldes viskas see pereisa 99 korda õnge vette ja tõmbas alatasa tühjalt tagasi. Kuid siis 100-s kord tal näkkas ja sattus priske kala otsa - soome firmajuht purssis ka ise mingil määral nende emakeelt ja aitas kõik ta dokumendid korda ajada ning ta sai ka korteri tema kaudu, tööst rääkimata. Nüüd on nad igati rahul ja ka plussis omadega. Riiki ei peta ja makse maksab oma pensioni saamise eesmärgil nimel.

    VastaKustuta