esmaspäev, 28. november 2016

Advendiaeg toob jõulutunde?

Eile siis algas ametlikult jõuluootuse, ehk advendiaeg. Minu arvates oleks just nüüd kõige õigem hakata poodides jõulukaunistusi müüma, mitte poolest oktoobrist. Nüüd võiks hakata see PÄRIS jõulutunne tekkima, kuid see on tänapäeva kommertsmaailmas nii äralörtsitud, et no kohe mitte mingit tunnet ei ole. Üritasin täna siis käia seda jõulutunnet loomas nii vanalinna jõuluturul, kui erinevates poodides, aga see kõik tundub kuidagi nii võlts. See pole see, hoolimata jõulumuusikast- no ausalt öeldes seda ulgumist ja soigumist koondnimetusega jazz ((vist) ma küll jõulumuusikaks ei nimetaks- ja piparkoogihõngust ning sädelevatest kardadest-vilkuvatest tuledest.

Lund pole, võibolla on põhjus selles? Või olen ma muutunud tuimemaks ja emotsioonitumaks? Iga aastaga tunnen ma järjest vähem, et mulle see sügisest kestev jõulumöll korda läheb. Ja tegelikult on mul sellest natuke kahjugi... Võiks ju küpsetada piparkooke, võiks ju kuulata arvutist endale sobivat jõulumuusikat, vaadata kasvõi neid tobenaljakaid jõulufilme a´la "Üksinda kodus"...  Aga ma ei tunne, et ma seda teha tahaksin ja õige tunne ju ei saa tekkida sundimisest. Seljuhul oleks see lihtsalt kohusetunne, mis tegelikult mulle alateadlikult kogu aeg justkui kuklasse taoks- sa ei tohi niimoodi logeleda, sa pead... sa pead...

Praktilise inimesena on minu kõige suuremad mõtted seoses jõulude saabumisega jõululaatade ja traditsioonilise Võrru minekuga. Selles mõttes on detsember hea kuu, et mul on vähemalt üks jõululaat ja üks kirbuturg broneeritud! Ja siis kuu keskel Võrru ning tagasi tulles...vot seda veel ei tea, kuidas ma veedan jõuluõhtu ja kuidas aastavahetuse. Tegelikult viimase tahaksin ma taaskord üksi veeta, katta endale väikese, kuid rikkaliku sordimendiga laua, vaadata telekat ja normaalse ilma korral ka väljas rakette. Helistada peale südaööd kõigile tuttavatele ja võtta ise nende kõnesid vastu...  Ja seda kõike täiesti alkoholivabalt, isegi mitte šampust ei ole minu uusaastalaual, kui mul õnnestub see veeta oma plaanide järgi- üksinda kodus.

Advendiaeg toob tegelikult kaasa ka mõrudamaid mõtteid. Kõiksugused Jõulutunnelid jms saated ning kampaaniad on mõeldud vaid lastega peredele. Aga kui inimene on täitsa üksi? Kui ta tahab oma elu muuta, aga selleks pole võimalusi- miks ei toeta ükski projekt neid. Olen elu jooksul kokku puutunud paljude inimestega, kes tahaksid midagi ära teha, neil on kõik eeldused ja oskused selleks olemas, kuid mida pole see on raha. Ilma algkapitalita ei saa ju mitte midagi teha, isegi nt vanadest euroalustest mööblitegemisel on vaja ju transporti ja tööriistu ning kohta, kus tegutseda. Kangakudujatel on vaja kangastelgi ,õmblejatel õmblusmasinat... Need summad pole tihtipeale üldsegi mitte tuhandetesse, ammugi siis veel kümnetesse tuhandetesse küündivad, piisaks paarisajast eurostki. Kuid ükski fond ei võta seda isegi mitte päevakorda.. Aidatakse tihti ka neid, kes on ise süüdi oma viletses olukorras. Jah, ma olen võibolla karm, aga Kodutunde saates on tihti peresid, kes elavad kümme aastat lagunevas majapidamises ja noorim laps on vaevu kõndima hakanud. No inimesed, miks te muretsete lapsi kui te ei suuda neile elementeerseid elutingimusi luua! Jah, mina pole ehk see kõige õigem ütleja, aga teisest küljest- ehk just olengi. Sest mina tegin ju oma lapse puhul otsuse, et tema saaks kasvada turvalises ja normaalsete olmetingimustega kodus....

Tahaks kutsuda inimesi üles neil jõuludel pöörama tähelepanu just neile, kelle aitamine ei kuulu ühegi fondi ega telesaate kompetentsi! Olgu need siis üksi elavad vanainimesed, prügikastides sobravad kodutud või inimesed, kes oma tervise tõttu ei saa pidevalt tööd teha. Küsige kasvõi oma maja juures prügikastis tuhlavalt mehelt, kas saate teda aidata kuidagi. Mina olen küsinud ja uskuge- raha ei ole ainus, mida nad tahaksid! Kes tunneb puudust puhastest sokkidest, kes tahab leiba, kes tahab lihtsalt ,et keegi neid vaataks kui inimest, mitte kui prügikastikolli... Minge viige oma maja üksi elavale ja tihtipeale kõige tüütumale naabrimutile jõuluhommikul mõned piparkoogid... Annetage laste või loomade abistamisele vahelduseks kasvõi üks eurogi puuetega inimeste organisatsioonidele või tuttavale töövõimetule inimesele! Uskuge, see euro on väga suureks abiks neile...

Minul endal on hetkel kõik nii korras, kui minu olukorras inimesel olla saab. Süüa on ,jõulukingid on enamuses ostetud ja pool selleks arvestatud rahast isegi jäi üle et katta endale üks korralik aastavahetuse hõrgutistelaud ja kõigi eelduste järgi minna ka uude aastasse nii et taskus on kahekohaline summa. Jah poodi ma avada ei saanud, kuid see raha ,mis mulle arvele kogunes kindlustab mulle jõulud ja aastavahetuse! Ja ma olen selle eest väga tänulik!


18 kommentaari:

  1. Jõuluajal on suur puudus jõuluvanadest! See on väga hea teenimisvõimalus sulle.

    VastaKustuta
  2. Hmm, poleks nagu ise selle peale tulnudki, aga jah, see võib mulle isegi sobida. Naisjõuluvanasid on küll vähe ja kostüümi mul ka pole, aga kui kellelgi on Tallinnas, eriti Pelgulinna kandis vaja jõuluvana ja kostüüm on enda poolt, siis võiks blogisse või fb-sse mulle teada anda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Natukene mehelikumat häält teha siis lapsed ei pruugi arugi saada, et jõuluvana naine on. Jõuluvanade tunnihinnad on ulmelised ja neid pole võtta aga on tohutult palju lapsi, kes ootavad jõuluvana. Mõtle hind välja ja ehk küsimise peale keegi laenab ka kostüümi, mida mitu korda kasutada saaksid.

      Kustuta
    2. Kahjuks pole kedagi, kellelt kostüümi laenata. Aga ma muidu saan sellega hakkama küll!

      Kustuta
    3. Jõuluvana asemel võib ju ka jõulumemme teha, polegi vaja mehelikumat häält ja on tavapärasest teistmoodi. Prismas maksid kõige tavalisemad päkapikumütsid alla euro, ehk leiaksid kodustki midagi jõulumemmelikku (pikk seelik vms) ja polekski ekstra kostüümi vaja?

      Kustuta
    4. Kui midagi teha, siis ikka korralikult! Mingi suvaline pikk seelik (esiteks mul polegi sellist, ei kanna seelikuid eriti) ja päkapikumüts kuskile rahateenimise eesmärgil "jõulumemmeks" minekul- no ma ei tea ikka :D
      Aga huvitav ,kas Pelgulinna kandis oleks selliseid peresid, kellel pole oma jõuluvana kuskilt võtta? Või siis kaugemalt, tingimusel et tellija poolt on transport?
      Niisama seisma kostüümi osta ma küll ei tahaks...

      Kustuta
  3. Su sõbranna Elve Riisa oma eputavate geelküüntega näitab ilusti et ega teile puudelistele raha ei tohi annetada. Kulutate selle sinna, kuhu normaalse mõtlemisega inimesed ei kuluta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eriliselt "ilusad" geelküüned olid sellel tädil. Nüüd sobib suits paremini sõrmede vahele.:D

      Kustuta
    2. Kusjuures esimene kommenteerija, sa unustasid jutumärgid panemata! E.R. pole mu sõbranna, vaid "sõbranna" ehk tegelikult ... ma parem ei ütle rohkem, olen viisakas

      Kustuta
  4. Jõulueide roll tuleb Raili väga hästi välja. Tean seda omast käest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jajaa :D Tuleb meelde :D Aga tegelikult oli lahe tõesti, oleks kostüüm ,siis teeks selle asja ära küll!

      Kustuta
  5. Ma panin oma trepikotta kausikese isetehtud piparkookidega ;)

    VastaKustuta
  6. See naine seal on küll väga kummaline - loeb sinu blogi ja saab sinult oma blogisse kirjutamiseks inspiratsiooni, kuid ise ei võta oma sissetulekute suurendamiseks mitte midagi ette. Kas tõesti tohutu kogus Euroopa toiduabi koos kuivainetega on tal juba otsas ja käiakse kohalikus sotsabis uusi toidupakke saamas, lisaks veel ka oma tuttavate kristlaste poolt antud toiduabi. Tütar pidi tal juba eraldi elama. Samas tellitakse internetist omale igasugust mõttetut kraami. Ju siis häda ikka nii suur ei ole kui ta püüab lugejate jaoks kirja panna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas jutt on Elvest? Sel juhul tuleb välja, et ka nii ideaalse ja õiglasena end näitaval inimesel on oma luukered kapis...Mnjah, eks kõik on ju inimesed, aga enne, kui kedagi hakata mutta trampima, võiks ehk ise peeglisse vaadata.

      Kustuta
  7. Soovitan minna jöuluvana mängima ja siis aastavahetus veeta nii nagu unistad. Püsi eemal oma meessöbrast, kel nagunii napsutada.
    Parem ole kodus väikse laua taga. Ja naudi telerit vaadates head ja paremat. Mu meelest sellest paremat ajaveetmist pole🙂
    Ja see kes sa kommenteerid et elve lastnud küüned panna jne et pole vaja vaestematele raha anda .. siis enne kui kommenteerid midagi loe blogi läbi. Elve kirjutas et sai need täitsa tasuta. Eks see kvaliteet ole kehva aga raha ta ju ei maksnud selle ees .

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paljude vaeste sellised omapärased prioriteedid ei jäta meeldivat muljet ning ei tekita soovi annetada.

      Kustuta
    2. See kahjuks on tõesti nii. No ega ise ka ei annetaks sellele, kes saab toimetulekutoetust või lasteraha ja maksab iga kuu üle poole sellest ilusalongide või netipoest hilpude tellimise peale! Või siis joob selle lihtsalt maha...

      Kustuta
  8. Eks ta oma blogi lugejaskonda saigi seetõttu suurendada et reklaamis ise seda siinses blogis. Minu tutvusringkond luges samuti tema blogi ning imestas, miks üks täiskasvanud naine veedab oma elu 24/7/365 internetis, samal ajal kurtes et ta selg valutab ja seetõttu ei saa ta (füüsilist) tööd teha.Täiskasvanud inimene peaks olema teadlik et just pidev istumisasend ja füüsiline liikumatus teebki selja haigeks. Sinult võttis ta inspiratsiooni ehete valmistamiseks, Tähismaade blogist sai idee kodulehekülgede tegemiseks ja üleöö tekkis tal äkki ka inglise keele oskus. Ei usu selliste täiskasvanud inimeste vaesust kes terved päevad veedavad oma aega internetis ja kelle ainuke eesmärk on oma blogi lugejaskonda kasvatada. Kes soovib oma rahast lahti saada, eks annetagu neile, kuid sellistest kergest saamisest saavad nad vaid indu juurde.

    VastaKustuta