kolmapäev, 25. jaanuar 2017

Perearsti vahetamine päevakorral!

Jah, ma tean, et ma olen keeruline patsient ka, aga minu perearst ei pruugi isegi mitte seda teada, sest teda nagu absoluutselt ei huvita muu, kui et saaks ainult kiiremini retsepti või saatekirja ära kirjutatud- enamasti porisedes, et kas seda ikka vaja on jne- ja kui proovid temaga kontakti saavutada ning midagi täiendavat küsida analüüside tulemuste lahtiselgitamist kasvõi, siis tuleb vastus stiilis "oi, mul on palju tegemist, ärge palun küsige". Mismõttes- ärge küsige? Kelle või mille jaoks sa ,lugupeetud arst, siis üldse oled, kui patsient ei tohi sinult küsida ei analüüside ega ka oma võimalikke tervisehäirete kohta?!

Ühesõnaga- kui nüüd keegi oskab Tallinnas soovitada perearsti, kellel oleks nimistus vaba koht ja kes ei töötaks nagu konveieril, vaid kes ka KUULAKS ja VASTAKS , siis sellest võiks mulle kommentaarides teada anda! Asukoht polegi nii väga oluline, peaasi ,et sinna pääseks ühistranspordiga lähedale. No muidugi võiks sellel arstil olla ka natuke rohkem kannatlikust minusugusega tegeleda, aga no kuna perearst eriti protseduure ei tee ja üldiselt ma seal eriti tihti ei käiks ka, siis no piisab ka lihtsalt inimlikust suhtumisest.

Hetkel operatsioonist taastumine endiselt päevakorras, sest midagi tundub kahtlast olevat- no perearst ei kuulnudki mind vist ,kui ma talle midagi vihjasin sellega seoses, soovitas otse naistearsti juurde minna kõigi küsimustega- halloo, kas ta ei saanud siis aru, kui ma talle ütlesin, et sinna pääsen alles märtsi alguses!- samas olukord otseselt erakorralist sekkumist vist ka veel ei vaja. Antibiootikumikuuri väljakirjutamisest perearst mulle keeldus, kuigi minu enda arust näitasid analüüside tulemused ja mõningad sümptomid mu enesetundes küll mingit põletikku organismis. Põhjenduseks tõi mu kehvveresuse- no see on tõesti mul olemas ja kuigi perearst loomulikult ei seletanud, mida see konkreetne näit hemoglobiiinis tähendab, siis googeldades oli see number ikka üsna tõsiselt väike. Vot sealt minu uimasus ja "laiskus" ja nõrkus ja pearinglus tulebki!

Krõbistan rauatablette süüa, ehkki need tekitavad sellise kõrvaltoime, et kõik kohad valutavad nagu oleks teerulli alla jäänud ja ehk muidugi läheb paremaks. Aga ma loomulikult ei saa aru, miks ei võinud perearst mulle lahti seletada ,et mis seisund see rauapuudusaneemia täpselt on ja kui ohtlik või ohutu ja mis sümptomid jne. Miks ma seda pidin googeldama ja lõpuks veel perearsti tasuliselt infoliinile helistama, sest ka google polnud kõikvõimas küsimustele vastama.?

Võtsin nüüd üle päris pika aja käsile ka põhjalikuma ehetevalmistamise, sest uut materjali tuleb mulle ikka veel nii kingitustena, kui soodushinnaga ühest tuntud netipoest tellituna, kui ka ... no ausalt öeldes, kui ikka satun mingi pärlipoe lähedusse, siis päris sisse astumata ja tühjade kätega ma sealt ikka mööduda ei saa :D. Loodetavasti tuleb kevad ka millalgi ikka ja tulevad laadad, kirbukad, turud ja kasvõi normaalsete ilmadega võimalus kuskile tänavanurgale müüma minna ! Ehk on mul tervis ka selleks ajaks juba taastunud ja jõudu rohkem...

11 kommentaari:

  1. Ma soovitan ka siis kindlasti perearst ära vahetada, kui ta patsiendi murede ja probleemidega ei taha tegeleda. Mul endal on samasugune pereaest, kes eriti vastutulelik ei ole. Õnneks käin arstide juures kord mitme aasta jooksul, aga mu tütar, kellel oli juba ammust aega kurgumandlite oppi vaja, ei saanud meie perearstilt saatekirja operatsioonile. Kui tütar läks sama perearsti alla, kus ta elukaaslane käib, siis saadeti kohe mandlite operatsioonile. Tallinnas ma perearste ei tunne, aga tütar siin, Võrumaal sai küll ilma probleemideta arsti vahetatud. Vaatasingi juba, et sa oled blogimisse pika vahe jätnud... :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Haa, neid Võru perearste ma tean kah :D
      Väikses kohas vbolla on tõesti lihtsam perearsti vahetada, sest rahvast on vähem ja nimistud pole nii ülekoormatud. Tallinnas aga olen ma seda juba uurinud mitmest nimistust, ja need on kõik täis.

      Kustuta
  2. See sinu uimasus ja "laiskus" ja nõrkus ja pearinglus ja kehvveresus tuleb ebanormaalsest toitumisest, kust organism ei saa vajalikke aineid ega ka vitamiine.
    Kuid sa ise oled kategooriliselt selle vastu et muuta oma toiduvalikuid.
    Analüüside real on vasakul pool sinu näidud ja seal kõrvalreal on näidatud milline peab olema normaalne näit. Noolekesed näitavad vastavalt kas sinu näit on normaalsest liiga madal või liiga kõrge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nende noolekeste põhjal ma hakkasingi kahtlustama, et mul on mingi põletik organismis ja googeldamama, mida ühe või teise lühendi tähendus on. Kuid kas poleks see mitte perearsti tööülesanne patsienti teavitada tema tervisliku seisundi muutustest?
      No mis ma seda toiduvalikut ikka muudan- punapeedist ju ei saa kõhtu täis, liha iga päev osta ka ei jõuaks... loomulikult on menüü kehvavõitu, kuid ma loodan Retaferi tablettide mõjusse, ehkki praegu on tunda ainult kõrvalmõjusid :)

      Kustuta
    2. Tegelikult see (õnneks) siiski päris nii pole, et kui üks näit on normist väljas, siis tingimata on midagi halvasti. Vereproovi tõlgendamine on üks suur kunst, mis nõuab ka kogenud (pere)arstilt suuri teadmisi ja pikaajalist kogemust, sest näitude puhul on tähtis ka nende omavaheline seotus. Asjatundmatu pilguga vaadates võib tõesti ehmatada, et miski oleks justkui normist väljas jne, aga arst vaatab kohe ka teisi näite, millega see seotud on, ja kui nende väärtused liiguvad koos normist-väljas-oleva väärtusega, siis nii mõnigi kord ei ole olukord halb nagu ainult ühte väärtust vaadates võiks arvata.
      Ei tohi ka unustada, et inimese organism on pidevas muutumises, ööpäeva lõikes, kuu lõikes, aastaaegadega seotult, nt tarbitud veekogusega seotult jne, ja kõikumised on loomulikud isegi üsna suurtes piirides. Üksik juhuleid ei ole veel enamasti põhjus alarmiks, analüüsi tuleb mingil hetkel korrata ja vaadata, kas ja kuidas on olukord muutunud.
      Vereproovi analüüsimine ise googli abiga on üks kasutumaid tegevusi siin maailmas. Peab oskama näha suurt pilti ja analüüside omavahelist seotust, aga seda oskavad ainult väljaõppinu ja kogemustega meedikud.
      Põletikunäitajad võib hetkeks üles lüüa nii palju erinevaid asju, et neis ei jõua ette lugedagi. Jällegi, vaatama peab suurt pilti ja kordusanalüüse.
      Seega lohutan, et arvatavasti on seekord hirmul lihtsalt suured silmad.

      Kustuta
    3. No see praegune perearst heitis ainult korraks pilgu peale, võibolla ei vaadanudki ta üldse rohkem, kui hemoglobiini näitu- vähemalt ma ei usu et ta paari sekundiga oleks jõudnud kõiki neid noolekesi seal võrrelda ja analüüsida :D
      Eelpool soovitatud A. Tamme pole ma veel ennast tabanud, kuid registratuuri tädike ütles tõredalt- kjõik kjohad tjaais (üritan täpselt kirjutada ,kuidas kuulsin :D, Tallinna eripära, et mõnikord on lihtsam suhelda vene keeles)

      Kustuta
    4. Aga sissekirjutusejärgne perearst? See peab võtma.

      Kustuta
    5. Kahjuks ei saa tema juures eesti keelega hakkama. Ja kuigi ma suhtlen ka vene keeles päris talutavalt, siis spetsiifilist meditsiini ja tervisejuttu on üsna keeruline selgeks teha, kui keelt täielikult ei valda.

      Kustuta
  3. Soovitan mustsõstra siirupit tarbida, see ei tekita iiveldust ega muid kõrvaltoimeid nagu rauatabletid

    VastaKustuta
  4. Proovi http://mveeb.sm.ee/ctrl/ee/Nimistud/vaata/Tamm+annika/0/0/0/0/N0047 Siinsamas Kopli polikliinikus. Ja minu arvates on ta erakordselt hooliv perearst.

    VastaKustuta