teisipäev, 9. mai 2017

Töövõimereformi ohver ikkagi ...ehk kuhu kadus puue?

Lootsin juba, et pääsen kergelt sellest keerisest ,mis väga paljusid endasse tõmbab ja ka enda alla matab. Esialgsed uudised olid ju minu seisukohast võttes head- töötukassa hinnang oli täitsa õiglane ja nüüdseks olen ma saanud kätte ka paberi selle otsuse kohta, kus paari reaga on välja toodud see, et esineb raskusi igapäevaelus jne ning et olukord vaevalt paraneb aastate jooksul. Mul vedas- minu ekspertarst ei olnud mingi seksuaaltervise kliiniku spetsialist- nagu olen kuulnud ,et väga paljudel oli- vaid täiessti tavaline perearst. Ja tundub, et ta sai väga hästi aru eriarsti poolt temani jõudnud pikast ja põhjalikust tervisekirjeldusest.

Aga sotsiaalkindlustusametis, ma ei tea, kuidas see üldse võimalik on, mul puuet ei tuvastatud!? Kui ma neile helistasin ja seda vastust kuulsin... teate ,ma ei teadnud ise ka, kas vihastada või naerda, nii absurdne tundus see vastus. Eriti kui mul oli nina all paber, kus olid selgelt kirjas kõik tingimused puude saamiseks. Aga niipalju ma suutsin šokist hoolimata kohe öelda, et ma esitan vaide selle otsuse kohta, ehk siis inimkeeli öeldes- esitan kaebuse ja nõuan kordusekspertiisi. See tädike seal infoliinil või kus iganes ei vastanud selle peale midagi, tundus et ta on juba immuunseks muutunud selliste vastuste peale. Sest kui palju ma kuulnud olen samalaadsetest juhtumitest, facebookis on kohe oma kinnine grupp selliste teemade jaoks. Ja ma lausa imestan, kuidas ja kui kaua veel inimesed sellist ebaõiglust, kohati lausa mõnitamist, kannatavad ega võta midagi laiemalt ette! Mujal maailmas oleks sellises olukorras inimesed ammu tänavatele tulnud- aga noh, eestlased...

Miks on mulle oluiline et mul oleks puue? Miks ei piisa mulle hinnangust-osaline töövõime? Ma tean, et see küsimus tekkis teil kindlasti eelnevat teksti lugedes. Kohe ma püüan selgitada ja vabandan ette, kui ma selgitan asju väga üheselt nö oma mätta otsast. Sest tegelikult on probleeme erinevaid...

Esiteks rahaliselt on puue vajalik, sest selle pealt arvestatakse igakuiselt lisatoetust ,mis mu on siiani olnud suurusjärgus umbes 35 eurot (iga kuu natuke erineb) . Kuna see toetus ei lähe sissetulekuna arvesse, siis ei arvestata seda ka toimetulekutoetuse määramisel ja see on lihtsalt üks lisasissetulek. Millest mulle oli teadupoolest suur abi-see kompenseeris mu interneti ja kunagiste laenude maksed ning igapäevased ravimid- nii et mul jäigi elamiseks täpne toimetuleku piir- 130 eurot. Okei, raha rahaks... Aga pole olemas organisatsioone "osalise töövõimega inimeste" kaitseks ja toetuseks, kõik need on puudest sõltuvad.  Ja vot see on juba hullem teema...

Sain ju selle korterigi endale ühe puuetega (erivajadusega täpsemalt siis) inimeste toetamise MTÜ kaudu. Ja nüüd kus, mul puuet ei ole, on küllaltki suur tõenäosus, et ma kaotan õiguse nende kaudu korterit edasi üürida. Kaotan õiguse rehabilatsiooniplaanile, kaotan õiguse tugiisikule, kaotan õiguse erinevatele soodustustele ja osavõtule puuetega inimestele määratud üritustest- puuetega inimeste koja laadad nt. Ja muidugi kaotan ma ära õiguse saada mingisugustki abi puuetega inimeste ettevõtluse toetuseks!

 Nii et tegelikult on probleem mitte ainult rahas. Või noh- kaudselt ikka, sest kaudselt kipuvad kõik asjad ikka rahaga seotud olema meie ühiskonnas. Osalise töövõimega inimene- seda terminit ei kasutata kuskil ametlikult, nii nagu ei kasutatud endist terminit " töövõimetuspensionär" , selle märkega inimestel puuduvad igasugused toetusühingud ja õigused . See garanteerib küll igakuise sissetuleku ja mitte kohustuse minna tervisliku seisundiga vastuolus olevale tööle. Aga kõige muu tarbeks on vaja puuet.

Ja no tegelikult on juba ainuüksi see naeruväärne, et krooniliselt haige- jah minu haigused ei ole täielikult ravitavad-kellel on juba korduvalt määratud puue samade diagnoosidega ja kelle olukord pole isegi töötukassa arvamuse kohaselt paremaks läinud- on ühel hetkel terve. Ei erivajadusi, ei puuet, ei taaastusravi, ei lisakulutusi ravimitele, ei raskusi igapäevaelus... See pole ju normaalne?!  11 aastat olid mul erivajadused ja tervis on ikka samasugune, pigem isegi halvenenud, ja nüüd- puuet pole. Kuhu see kadus- haihtus õhku selle tobeda reformiga !

Aa, ja kui see facebookis leviv info, et sotsiaalkindlustusametis hindab inimese puuet arvutiprogramm, peaks õige olema... Siis no hullemat ajuvabadust annab ikka välja mõelda !!!!


6 kommentaari:

  1. Ma kah lugesin et arvutiprogramm hindab ja et kui on 1 punkt, siis loeb selle nulliks! Aga kas panid kirja mis abivahendeid Sa igapäevaselt kasutad ja saad tõendada nende ostu, rentimist või ma ei tea mida. Mina saan aru, et suur osakaal on just abivahendite olemasolul. See, et ainult ravimeid kasutad, seda nad puudeks ei loe. Vot kuhu oleme jõudnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Abivahendeid ma ei kasutagi ja ple kunagi kasutanud. Mul on ju psüühiline erivajadus ning kõigis taotlustes jms on kirjas ,et vajan oma eripärade tõttu pidevat nõustamist ja psühholoogilist abi vähemalt kaks korda kuus. Ja siiani on see olnud alati piisav põhjus keskmise puude määramiseks!

      Kustuta
  2. Sygav puue on 24 tundi abi. Raske puue on abi igal oopaeval, keskmine puue on abi kord nadalas. Nousatamine 2 nadala takka ei ole puue. See vaie jaab neile oigus kui sul muud abivahendeid pole. No ja mida see robot veel kokku arvutab seda ei julge isegi moelda mitte.

    VastaKustuta
  3. Mind täitsa huvitab, mille alusel sulle praegu töövõime hindamise ja puude määramise ekspertiis tehti? Kui mina 2012 aastal 80% töövõimetuspensioni sain, siis ainult aastaks ja kui ma 2013 aastal kordusekspertiisi pidin minema, siis läksin otse koomast tõustes. Tegelikult pidin esmaspäeval minema nagunii haigla juurde, aga reedel, või laupäeval olevat ma koomas olnud ja ärgates ütlesin arstidele, et ma ei jõua koju minna, et siis ei saa ma esmaspäeval kindlasti ekspertiisiks haigla juurde tagasi. Siis pandi mind ööks psühhiaatria osakonda palatisse ja esmaspäeval läbisin oma ekspertiisi, mille alusel määrati mulle keskmine puue. Huvitav, kas nad hindavad inimest vastuste põhjal, sest küsimusi, millele ma vastama pidin oli terve trobikond. Arvan, et mitukümmend ja loomulikult ei osanud ma adekvaatselt vastata, sest olin ju alles koomast ärganud. Eelmise aasta juunis, kui pidin taas korduvekspertiisis käima, et saada pikendust, sain selle teha ära enne reformi tulekut. Minu psühhiaater leidis, et ma ei ole oma traumast piisavalt taastunud ja väärin töövõimetuspensioni ja puuet samadel tingimustel, nagu eelnevalt. Seega jätkus mu 80 prossune töövõimetuspension ja keskmine puue. Uus komisjon tuleb teha järgmise aasta suvel ja siis juba Töötukassa kaudu. Loomulikult on mulle see töövõimetuspension ka suureks abiks, kuid see ei ole mul siiani takistanud lisaraha teenida. Olin isegi poes kassapidaja. No ja kuna ma enam toimetulekut ei saa, siis pole ju kellegi asi, palju mu kuu sissetulek on. :) Eks näis, mis mulle järgmisel aastal öeldakse. Aga praegune tööreform on üle mõistuse tobe, sest täiesti töövõimeliseks tunnistatakse ka silmnähtavalt vigased(sorry sõnastuse pärast) inimesed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Osaline töövõime määrati kindlasti arstidelt saadud andmete põhjal, lisaks arvestati ka minu taotluses esitatud vastuseid ,mis nendega ühtisid. Aga puude hindamise aluseks pidi olema töötukassa otsus... kus on selgelt ära märgitud kõik sellised probleemid mu tervisega, mis lähevad puude alla. Nii et, seda ma ei tea, kes see "tark" oli ,kes sellise hinnangu andis ja mille põhjal.

      Kustuta