esmaspäev, 10. juuli 2017

Tagasi kodus!

Kuigi olin tegelikult ära vähem kui nädal aega, tundub mulle ,nagu oleksin olnud terve igaviku Võrus. Oma osa selles oli ka arvuti- ja infopõual, sest raadiot kuulata pole eriti seal kombeks- Mamma kuulmine pole enam eriti hea ja valjusti mängiv raadio mõjuks mulle samuti ärritavalt. Pealegi ma olen harjunud uudiseid arvutist lugema, sest seal mainitakse ka seda, millest raadios ei räägita ja no kommentaariumid ning foorumid... ei ,tõesti ma enam ei kujuta ette elu ilma arvutita vist. Arvuti all ma mõtlen muidugi ikka aparaati, mis iga natukese aja tagant "not responded" ei teataks ja ei avaks ühte lehekülge veerand tundi. Või siis ei sõltuks wi-fi levist, mis millegipärast selles majas eriti kehv on ja iga natukese aja tagant ühendus kadus sootuks.

Ka blogimisest tundsin tõesti väga-väga puudust! Poleks nagu uskunudki, et see veidi vähem ,kui aasta tegutsenud vaimusünnitis mulle nii oluliseks saab! Millegipärast aga ei tunnistanud kumbki Võrus olevatest arvutitest mind Bloggeri keskkonna kasutajana ja proovisin ma vahetada paroole ja mida iganes, kuid ikka "sisestatud kood ei ole õige" jne. No sain hüpleva wi-figa arvutis õnneks eelmise postituse kommentaariumis märku anda, et olen ikka olemas (muidugi kadus peale selle kohe vist juba küll kümnes kord järjest nett  ära:) ).

Esimesteks päevadeks Võrus olid mul välja mõeldud suured plaanid. Tahtsin minna metsa maasikaid korjama ja külastada oma noorusaja ühte meeldejäävamat paika- kunagise Räpo külapoe lähedasi teid ning metsi, vaadata ,mis on järele jäänud nendest paikadest, mis 90-ndate lõpuaastail oli minu elu kõige olulisemad. Kuid iga päev sadas natuke vihma ning kuna mul polnud ju võimalik kuskile autoga saada- oleksin pidanud umbes 12 kilomeetrit jalutades läbima, siis vihm polnud just eriti plaanipärane. Niisiis kulgesid need päevad Plikaga poodides kolades, kaarte mängides, vahepeal loomulikult arvuteid kirudes ja niisama molutades. Tavapärane tegevus see viimane loomulikult minu jaoks, aga selle vahega, et kodus ma molutan üksi .

Aga siis algas Pärimustantsufestival ja koos sellega ka laat, mille pärast ma ju  tegelikult  seekord Võrru sõitsingi! Ja need kaks ja pool päeva olid tõesti SUPER ! Esimese laadapäeva õhtuks nägi mu müügilett välja selline
Selgituseks sellele pildile siis niipalju, et kõrvarõngaid oli mul täis kolm alust ja oranž korv, swarovski kristallidega kõrvarõngaste alus mahutab 11 paari ja see oli täis erinevaid värve sädelevat ilu. Ning käevõrude jaoks oli mul esmalt laual aluskandik, umbes 40x40 cm suuruses, see oli kuhjaga täis!

Teisel päeval arvasid naabermüüjad ,et tuleb veelgi parem müügipäev. Kuid enamus neist pettus tugevalt. Alguses tundus mulle ka, et laupäevasel päeval ei saa ometi NII vaikne olla! Aga lõppkokkuvõtteks oli selle päeva läbimüük peaaegu sama, mis eelmisel. Ning ma kahtlesin päris tükk aega, et kas kolmandaks päevaks üldse minna.
Laupäevane laadamelu siis. Võru kohta on selline rahvamass korraga ühel tänaval liikumas haruldus, mida tuleb ette ainult kas folgi või augustis toimuvate Linna Sünnipäevapidustuste ajal.

Laupäeva õhtul oli meil algselt plaanis Plikaga minna simmanile kohaliku kultuurimaja aeda. Seal esines ansambel Vanaviisi- üks minu mitte just otseseid lemmikuid, aga samas täiesti kuulatav ja kaasa elama panev. Aga tegelikult olin ma päris väsinud... Kummaline, kuidas saab väsida sellest, mis meeldib üle kõige maailmas! Ehk siis minu puhul kuskil laadal või turul klientidega suhtlemisest... Aga ma täitsa reaalselt tundisn, et silmad vajuvad kinni juba enne kella üheksat. Ja nii jäigi mul simmanil käimata. Kuid järgmisel õhtul sain siiski tantsida poole ööni...

Festival lõppes sel aastal ,minu mäletamist mööda küll, esimest korda tasuta rahvapeoga kesklinna pargis. Muusika oli just sellist stiili, nagu mulle üle kõige meeldib, ehk siis rahvakeeli "sült". Ja kuigi mul tantsupartnerit polnud, siis mõne aja pärast, kui enam keegi ei vaadanud kes kellega ja kas üldse kellegagi tantsis, olin ma praktiliselt kogu aeg tantsuplatsil Küll üksi, küll Plikaga, kellele tuli mingil hetkel küll elukaaslane hoolimata esialgsest vastupuiklemisest tantsupartneriks. Ja seal peol toimus üks ootamatu kohtumine! Üks "Kuldse Kolmiku" õdedest oli koos oma mehega seal. Me polnud kohtunud üle kümne aasta!  Mina tundsin ta esimesena ära- ja ometigi on mul võimatu mälu nägude suhtes. Aga kuna ta oli mulle kunagi saatnud oma abikaasast pildi facebooki ja see mees näeb välja üsnagi omamoodi stiilselt, siis jäi see mees mulle kõigepealt silma ning liikusin tantsuplatil neile lähemale. Alles siis, kui naine minu poole vaatas, julgesin lähemale astuda ja arglikult küsida, kas see on tema. Jah, see oli tema! Kuid ma ei tundnudki mingit erilist ülevoolavat rõõmu oma kunagise kauaaegse sõbrannaga kohtumise üle...  Aastad on vist teinud ikka oma töö ja me olime küll sõbralikud ja lõbusad, aga ikka mingi distants oli meie vahele ajaga tekkinud. Mõnes mõttes ikka paganama kahju sellest... olime ju kord lahutamatud ja oi neid lollusi ning pisisigadusi mis said korda saadetud :D Aga jah, selge see ,et sellised ajad ei kordu enam kunagi...

Sain magama sel ööl alles peale kella ühte. Üleval aga olin nagu ikka tavalisel ajal. Siis oli mul esimest korda Võrus olles selline "iseenda aeg" ,kus ma käisin lihtsalt üksi paaris poes. Loomulikult oli üks neist kirbukas ja seal ma hämmastusin tõsiselt, nähes et Võru inimesed ei jaga ikka antiigist või retrokaubast mitte midagi :) Muidugi ,ma ei saa üldistada, aga leida J. Lorupi toodetud kristallkauss 2.- euro eest... no  muidugi ma polnud loll, et seda sinna jätta! Telliskivis läheb selline julgelt kolmekordse hinnaga kaubaks :)

Bussis sain korralikult vihastada ühe tädikese peale. Buss oli pooltühi, ehk siis enamusel istmetel oli vaid üks istuja. Kanepis tuli see tädi siis peale ja hoolimata sellest, et ma istusin bussi keskel ning ees oli vabu kohti (loe: ühe istujaga pinke) vähemalt kümmekond, jäi ta seisma just minu kõrval. Teesklesin, et olen süvenenud oma raamatulugemisse ja muusika kuulamisse, kuid sel tädikesel jätkus veel nahhalsust küsida, et kas see koht on vaba. No mis pagana pärast ta just minu kõrvale pidi ronima, kui eespool oli ruumi ja tagapool samuti! Andsin põlgliku näoilmega talle seda ka mõista, kuid ta käskis mul oma käekoti istmelt ära korjata. Demonstatiivse ohkega ma tegingi seda. Kusjuures mul oli tegelikult ostetud kaks piletit Simpleexpressi soodustuse ajal just selliste asjade vältimiseks! Aga kuna mul puudus prinditud pilet (oli nimeline ID-kaardi põhine) ,siis mis mul üle jäi. Ma ei salli kaugliini bussides üldse kui, keegi mu kõrvale istub, eriti veel siis ,kui olen niigi mitmepäevasest pidevast suhtlemisest väsinud! 

Siis helistas veel Sid ka! Nojah, täiskomplekt ,eks :) Olen üldse muutunud juba päris ammu väga tõrjuvaks Sidi kõnede suhtes. Tundub, et see lugu hakkab oma lõppfaasi jõudma ja selle põhjus on klassikaline- alkohol. Ta pole helistades peaaegu kunagi kaine ja kuna ta helistab iga päev, siis järelikult ei olegi tal ju päris selget päeva. Esmapilgul mõtlesin küll, et ega ma seekord ka temaga rääkida ei viitsi, kuid kuna ma olin juba piisavalt häiritud ootamatust "pinginaabrist" , siis vähemalt sain ma inimeste mõistmatuse ja oma väsimuse üle kellelegi kurta. Lootuses muidugi, et tädike kõrvaistmel taipab selle jutu põhjal, et ma soovin üksi olla... Lootus teadagi on lollide lohutus ja vabanesin seega temast alles Tartus.

Tallinnasse jõudes tundsin kohe ,et olen jõudnud koju! Jah, ma võin kus iganes käia, mul võib olla nii tore, kui tahes, aga Tallinn on mu õige koht!

Ah ja, tervitaksin veel siinkohal ühte tegelast, kes arvatavasti sai paraja tünga eilsel peol! Kui võttis peolaualt minu peaaegu täis alkoholivaba õllepudeli :D Muidugi ta ei loe seda, aga ikka- inimesi on  igasuguseid!




28 kommentaari:

  1. Vahva, et Sul selline ära käimine oma argielust oli. Ja suvi veel kestab! Küllap tuleb veel neid päevi, kus kõik on hoopis teistmoodi. Sid, nojah.. eks Sa ise oma hinges tunned, et kui enam midagi ei tunne, siis hääbubki asi vaikselt. Ja seegi pole lõpp. Lihtsalt mingi suhte lõpp. Kunagi ei tea, mis elul Su jaoks veel plaanis on. Naudi suve ja neid asju, mida ise teha tahad!

    VastaKustuta
  2. Sõitsin Järvamaalt kohale ja näed leidsingi su laadalt. Kõik teised ehete letid jätsime vahele ja suundusime sinu letti :).
    Ei pea kahetsema. Pisike Kaidi läks täna isegi lasteaeda oma käevõrudega :).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii armas! Ma isegi mäletan teid ja väikest Kaidit!

      Kustuta
    2. Pisike Kaidi tahaks kindlasti käevõrude asemel suve ja puhkust nautida, mitte lasteaias olla. Kahju lapsest!

      Kustuta
    3. To Anonüümne 11.juuli, 08:08.
      Milleks selline kommentaar? Kõigil lastel pole maavanaema/vanaisa, kelle juurde suvel minna. Väga paljud lapsed käivad suvel lasteaias. Minu lapselaps näiteks läks koos oma emme, tädi ja maa-vanavanematega nädalaks Norra, issi juurde, kes Norras tööl on. Ja suvi ju on, ning seda saab nautida küll, kui tahta.
      Tegelikult tulin Sulle, Raili ütlema, et oleksin pidanud oma tütretütrele ka mõned käevõrud ostma. Aga eks ma järgmisel korral ostan, kui jälle Võrru satud. :)

      Kustuta
    4. Ära muretse. Kaidi käib 3 päeva nädalas lasteaias, kui ma tööl olen ;).

      Kustuta
    5. Ja üleüldse kallis anonüümne..puhkuse pärast me ka Võrru sõitsime. Ega me siis korraks ainult laadale ei läinud :P.

      Kustuta
  3. Mõnele kohe meeldib viriseda ja teiste elu elada. Kujutate te seda pilti ette, kui kõik emad/isad, kellel on lapsed, aga kellel pole neid suvel kuhugi peale lasteaia jätta, suveks üldse töölt ära tuleks? Siis oleks enamus asutusi teenindajateta.

    VastaKustuta
  4. Mina olen see "viriseja".
    Uskumatu, et ühest lausest ja absoluutselt normaalsest mõttest selline vastukaja?

    Mus need maavanemad asjasse puutuvad? Laps tehakse vanematele perre, mitte sugulastele hoida. Oleks ikka ääretult egoistlik nõuda vanavanematelt, tädidelt jne. suvist hoidu.
    Iga normaalne pere peaks suutma võimaldada vähemalt suvegi lapsel puhata, sest vanemaid on siiski kaks; pihkuste planeerimine ei peaks tuumateadus olema.
    Perekooli väikelapse foorumit lugedes tahaks küll mõnelt mammalt küsida, et miks teil tegemise ajal abi vaja polnud? Ainult hoidmisel ja inimesekskasvatamisel?

    Väikelaps suvel "ainult" kolm päeva aias... Kurb!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult, oleme ausad, ei häiri sind, anonüümne, mitte see, et väike tüdruk suvel paar päeva nädalas lasteaias käib. Vaid see, et talle meeldivad minu tehtud käevõrud. Ja see ju ei mahu sinsugusele kuidagi pähe...
      Kaidi pere! Ei tasu sellest sisisevast mürkmaost välja teha! Nägin teid ja minu arust olite üks igati ühtehoidev ja normaalne perekond!

      Kustuta
    2. Helde taevas! Mina tõesti ei ole lasteaiaealine, et mulle su tooted peaks meeldima :D See oli isehi sinu kohta väga rumal arvamus.

      Suvel lasteaiaspeetavatest lastest on alati kahju olnud. Laps nagu ei väärigi puhkust, vanematel on olulisemad prioriteedid. Sinu "ehted" ei puutu kuidagipidi asjasse. Minu maitse on täiskasvanulikum; eelistan väärismetalli ja -kive. Sorry nüüd, kui kuidagi solvasin!

      Kustuta
    3. Anonüümne tarkpea võiks seletada, kuidas kaks vanemat peaks puhkusi planeerima, et laps ei peaks päevagi suvel lasteaias käima?

      Kahe täistööajaga vanema puhul on võimalik, et üks võtab neli nädalat ja teine neli nädalat puhkust. Maksimaalselt kaks kuud. Suvi kestab kolm kuud. Kuidagi ei mängi see välja "planeeri" palju jaksad.

      Kustuta
  5. Proua Elve - klassikalisi teenindajaid meil jätkub, sest kahjuks ühe osa inimeste arvates pole ikka veel haridus ja eneseareng olulised. See on siis see odavtööjõud - müüjad, infotöötajad, kiosköörid, telefonimüüjad jne.
    Kui pead silmas ametiasutustes teenindajaid/ ametnikke, siis paljudes kohtades ongi puhkus ja nö. maja kinni ning reaalselt ei juhtu mitte midagi kui näiteks mingi poolmõttetu kontor ongi suvi otsa suletud. Koolid ju on - kuidas nemad saavad? Kuidas koolilaste vanemad saavad lastel puhata lasta (näiteks algklassilapsed, kes ju ka sisuliselt alles lasteaiast tulnud)?

    Ei ole tehnilisi põhjuseid vaja otsida, et lapse hakitud suvepuhkust õigustada. Oma asi, et vilets haridus, oskused ja töö, mis ei luba paremat elu elada, kuid kannatajaks on laps. Kas kahju ei ole?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No-vot siis, kuhu see kommenteerimine jõudis. Muide, kõik lapsevanemad ei saa olla ministrid jne... osad neist peavad olema ka lihtteenindajad, ehk poemüüjad, kiosköörid ja teised sellise ametiala täitjad. Ja mis laste või lapse kannatustesse puutub, siis siinkohal olen ka mina nõukaaja inimene. Kuidas meie vanemad said? Tehti ja kasvatati lapsi, ning käidi ka seejuures tööl. Muide, minu ema oli kodune proua, kelle tööraamat töötas, aga ise ta tööl ei käinud, sest mina olin selleks liiga haiglane, et lasteaias käia. Praeguseaja lapsed ongi liigselt ära poputatud. Näen seda oma lapselapse pealt. Mu tütar ja mu lapselaps teavad, et minuga ei ole võimalik manipuleerida. Kui laps midagi tahab ja mina ei saa või ei taha seda talle osta(võimaldada, siis kisagu palju tahab või trampigu jalgu, mina astusin lihtsalt edasi. Iga puhkus, mis vanematel on, ei pea tähendama kuhugi puhkama sõitmist. Vb. lapsevanem tahab oma töölt vaba oleku lihtsalt nelja seina vahel veeta. Ja laps peaks seda aktsepteerima. Ei ole need praeguseaja lapsed mingid maailmanabad, vaid täitsa samasugused, nagu aastatuhandeid tagasi... ;)

      Kustuta
    2. Ee... kuidas sinu ajalugu antud teemasse sobib? Ja kas minister - pormüüja vahele muid ameteid ei mahu? Täielik dihhotoomia!

      Sinu hinnangu kohaselt siis kodukeskkonnas kasvav laps on ettemääratult poputatud ja hellitatud lumehelbeke? Aa... ja sa ise? Ja kas tegid kõik, et sinu lapsest ei kasvaks sellist, kes oma last niisuguseks ei kasvataks?

      Kustuta
    3. Tead! Sa oled ikka tõeliselt õel inimene. Ela oma elu ja kasvata oma lapsi ja lapselapsi, nii nagu sina tahad, aga ära mine teisi õpetama. Jah, ma tegin kõik, et minu lapsed oma lapsi nii ei kavataks ja mis peamine, andsin eeskuju lapsi liiga palju mitte sünnitada. Just oma eeskujuga näitasin lastele, milliseks minu lapsed saada ei tahaks. Mu tütar ütles minu manitsuste peale, kui ma ütlesin, et liiga palju ostab lapsele, et "jah mina võimaldan oma lapsele kõike, millest meie ilma jäime". Mis Raili ehetesse puutub, siis ma need muide petsid ühe prilliklaaside ja ehete puhastusvahendi müüja ära, kes arvas, et need on hõbedast. Ma muidugi ei hakanud ta arvamust muutma. :D Ja mul pole kunagi väärismetallist ehteid olnud. Isegi abielusõrmus, mis oli mul ainuke väärismetall, läks kunagi, Eesti Vabariigi taasiseseisvumise ajal lõunamaa meestele kaubaks, sest otsustasin selle samamoodi maha parseldada, nagu mu eksabikaasa oma abielusõrmuse salaviina eest pandiks andis ja mis jäigi välja ostmata.

      Kustuta
    4. Niisuguste pikkade monoloogide heietajatele ütle mina alati - räägib palju, aga ei ütle midagi.
      Mõtle ise, mida see dinu puhul tähendab.
      Joodikust mehed on ikka puhtalt oma valik. Kuidas need nüüd suve ja lasteaiaga liituvad?

      Kustuta
    5. Ütle, ütle! Mina ütlen selliste targutajate kohta, et ju siis oma elu pole nii roosiline, kui teiste elu ette jääb. Võib-olla oled ise üks neist lasteaiakasvatajatest, kes tahavad, et rühmas vähem lapsi kohal käiks. Ma tean selliseid silmakirjatsejaid, kes nina ees poeks nahast välja, aga pruugib vaid selg pöörata, kui klatš hakkab pihta. Sattusin ise ükskord sellise klatšimise tunnistajaks, kui lillepoest leinakimpu käisin ostmas ja millegipärast pidin õuest poodi tagasi minema. Siis kuulsingi, kuidas teenindajad meid taga rääkisid.

      Kustuta
    6. Su jutt läheb järjest naljakamaks :D
      Normaalsed lasteaiad on suvel vähemalt kuu kinni. KÕIK, ka klatshihimulised kasvatajad soovivad puhata. Kusjuures mingil kummalisel põhjusel pead kasvatajaid mingiteks erileveli inimesteks, kellele klatsh keelatud on? Mis paneb nii arvama? On inimlik, et inimesed arutavad ja arvustavad teisi.
      Sinu puhul torkab silmakirjalikkus eriti silma: väidetav vaikne ja vaga jumalasulane, aga seest nii metsik ja torkiv?
      Mul jumalast ükskõik miks ja keda sa siin kaitsed - minu arvamus on, et laps peaks suvel puhkama, mitte aastaringselt müras ja võõras keskkonnas viibima. Ettenägelik ja planeerimisoskusega inimene oleks lastesaamist ja sellega seonduvaid probleeme ette näinud.

      Kustuta
    7. Ma ise ka ei saa aru, miks ma siin oma närve üldse rikun. Tegelikult ju minu jaoks võõras teema ja mure. Mis minu Jumalasulase staatusesse puutub, siis see ei puutu sinusse. Just Jumalasse uskujad ei salligi silmakirjalikkust ja teiste halvustamist(tagasrääkimist). Ja see jääb selle postituse all minu viimaseks kommentaariks. Lihtsalt mulle ei mahtunud pähe, kuidas keegi hakkab teist sellepärast kritiseerima, et laps käib suvel lasteaias.

      Kustuta
    8. Kehvad närvid siis.

      See vanasõna "teise silmas palki näed, oma silmas pindu mitte" ei ütle sulle midagi? Silmakirjalikkusega hiilgad siin just sina.
      Minu oled oletuslikult mingiks lasteaiakasvatajaks mõelnud (ütlen sulle - eeldamine on kõikide ämbrite ema!) - kas seegi pole mingi märk väljamõeldisest, ehk teatud sorti silmakirjalikkusest? Sest kui ma juba olen sinu teadmist mööda lasteaiakasvataja, siis on minule arvamine ja lapsevanematest rääkimine veto. Aga sina, jumalasulane, aus ja heartahtlik inimene, võid plärtusuda küll? Ahah.
      Las tõesti jääb. Mul pole kombeks nõrgematega kakelda. Mine süüta mu patuse hinge eest üks küünal parem!

      Kustuta
  6. Ahaaa..no näed, Raili, miks peab negatiivseid kommenteid läbi laskma? Nalja saab, selle pärast :D, inimesed lähevad käima, tekib igasugu diskusse ja köigil huvitav lugeda :D. Olen ja ei ole anonyymsega nöus. Olen nöus, et lapsed ka vajavad suvel puhkust. Samas, kuna anonyymse esimestest kommentitest vöis välja lugeda tema halvustamist liht tööliste kohta (kes tegelikult on ka yhiskonnas väga tähtsal positsioonil), on kogu anonyymse olemus väga vastuvöetamatu. Kysiksin nagu proua Riisa, et kas siis ainult haritud ja körgepalgalised vöivad lapsi saada..Siin ei ole kysimärki, oli retooriline. Anonyymne ei tundu olevat, vöi vähemalt ei köla väga haritud inimesena. 3 magistri kraadi tihti ei piisa nägemaks kaugemale kui see oma mätas. Selleks on vaja tsutike midagi muud ka.

    VastaKustuta
  7. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Noh, mina mötlesin ja sina ytlesid. Oled palju parem sönasepp, kui mina. Aga asjast teise.. tegelt tahtsin visata pöidlaid sellele emmele, kes lapsele käevörusid ostis. Ja Railile, kes oma eluga nii vöi naa toime tuleb ja alla ei anna.Ja yhtlasi vötan vabaduse tervitada köiki, kes praegu Ikea kirjutuslaudu kokku panevad, jöudu teile armas rahvas! Kahetsen praegu, et ei öppinud omal ajal tuumafyysikat, ehk oleks laua juba kokku ka saanud :D

      Kustuta
  8. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  9. Kus nüüd läks andmiseks :D. Rahu, rahu :).
    Ma ei saa aru siiani kust tuli see sõna kõlks, et laps ega õpetajad suvel puhata ei saa :D? Kõik saavad, lausa üle kuu aja :D.

    VastaKustuta
  10. See vanade aegade meenutamine... krt see muudab ikka härdaks küll. Isegi kodus käies mõtlen, et juba 12a on keskkooli lõpetamisest möödas, isegi kool kinni pandud, aga tekib jah selline mõnus nostalgia, elame huvitaval ajal, siis kui noor olin ei olnud ju mobiile ega midagi, aga sai kõik käidud ja tehtud ☺

    VastaKustuta
  11. käige korralikult arsti juures edasi ja võtke rahusteid

    VastaKustuta