reede, 3. august 2018

Arvutivaba nädal- laat, ringreis Võrumaal, kohtumine minevikuga.. ja meeletu kuumus.

Alustuseks- kes ütles, et õhk on tasuta? Praeguste ilmadega maksab õhk umbes 24.99, sest niipalju maksab hetkel odavaim toaventilaator poodides. Ilma selleta ei ole võimalik peaaegu üldse hingata, õnneks on täna väljas tuult, aga mida seal teha, kui liikuda ei jõua ja nuti-pluti sõltuvust ka ei ole tekkinud- et siis nagu istuks kuskil pingil ja näpiks telefoni. Õnneks avastasin ma eile, et õhtul on Stroomi rannas päris palju privaatsust, et õhtune jalutuskäik merevees teha ja keegi ei vaataks mind kui valget varest.

Aga vahepealne aeg on olnud üsna kirev. Võrus toimuva Lastefestivali laat läks täitsa korda, üldse oli see festival ülimalt hästi orgunnitud minu arust. Palju ma seal muidugi ringi käisin, aga niipalju kui nägin, oli väga lahe. Ja kui palju rahvast! Ei mäletagi, millal viimati Võrus niipalju rahvast oli, vanasti oli folk selleks tõmbenumbriks, aga nüüd on selle festivaliga küll midagi väga tõsist juhtunud- nii leiget rahva huvi nad vaevalt loodaksid.. Esimene müügipäev oli Lastefestivalil väga hea, teise päeva rikkus aga ära kuum ilm, mis põhjustas mulle päris korraliku kuumarabanduse, napilt jõudsin Plika korterisse ja seal siis viskasin pikali ning toibusin vaikselt külma vee rätikuid otsmikul hoidmisega. Selle päeva sissetulek jäi poole kehvemaks, aga üldkokkuvõttes tasus käik siiski ära.

Laupäeva õhtul toimus suur kogupere kontsert Tamula rannas, kus esinesid minu jaoks isegi täiesti mõistlikud artistid- Getter Jaani ja Birgit. Kolmandast esinejast, Kalle Sepast ma ei arvanud midagi, tema enda laulud, mida raadios leierdatakse on küll ( taaskord subjektiivselt minu arvamus) nõmedad. Aga kuna ta esitas seal vanu tuntud lugusid ja laulis duette, siis see esinemine oli täitsa võimas.  Mina ei saanud seekord lava ees esimeste hulgas olla, sest Plika suutis olla nii "andekas" et läks ujudes lava taha (otse veepiiri ääres oli lava) kontserti kuulama ja ma valvasin ta asju pisut vaiksemas kohas...ainsas kohas kus istuda sai. No loomulikult ma pole pahane, ega midagi ,aga see lihtsalt polnud väga minu moodi- istuda kontserdi ajal kuskil eemal ja ainult kuulata. Vees oli muidugi eriti hea kuuldavus olnud...aga mina kuulsin ka hästi.

Esmaspäeval oli jube kuumus, üllatus-üllatus, eks. Käisime Uuskasutuskeskuses kampaaniapäeval ja kui Plika ostis vaid ühed bikiinid, siis mina leidsin sealt päris palju asju, mda pärast kirbukatel pakkuda. Äri on äri noh... Ülejäänud päeva molutasime niisama, algselt oli mul plaanis teisipäeval tagasi sõita, aga siis selgus et kolmapäeval saab Võrust Tartusse 1-eurose piletiga (seal veel liigub Simpleekspress) ja no mõtted olid kohe muutunud. Seda enam, et kuna Võrumaal on tasuta maakonna transport kah, ning oli mitmeid kohti kuhu tahtsime minna. Etteruttavalt- jõudsime neist vaid kahte :)

Teisipäeva esimene reisisiht oli Rõuge Ööbikuorg ja vesioinad seal. Uh, see matkarada- mäest üles, mäest alla, vahepeal trepid ja vigased trepiastmed kah. Oli minu jaoks päris ränk ja tänu sellele läkski meil seal ehk rohkem aega, kui ma arvasin algselt. Mulle tegelikult meeldisid kõigist sealnähtud asjadest enim kolm- muinaseestlaste eluase, mille ajalootudengid olid mõni aasta tagasi sinna mäe peale ehitanud, suur külakiik ja allikad. Aa, suurem vesioinas oli ka mõnus ja jahutav. Rauaallikast võtsime pudelitäie mineraaliderikast vett kaasa, kusjuures veel ja veel on ikka tõesti maitsevahe, seda vett ma võiksin juua liitrite viisi vist, samas kui kraanivett üle poole klaasi ei kannataks.

Väsitavad Rõuge mäed ja trepid seljataga, minul jalad peaaegu nagu puupakud tuimad ja samas megavalusad all, läksime bussipeatusser. Järgmine sihtpaik Ruusmäe ja Rogosi mõisapark ning järv. Mõisapargis oli mõnus varjuline... järve kalda ääres oli ka paat vabalt võtmiseks ja sõudmiseks, aga kuna see oli poolenisti vett täis, siis me seda ei puutunud. Oi ma kadestan tegelikult inimesi kes ujuda oskavad ja kellel on koordinatsiooniga kõik nii korras, et võivad kaelani vette minna ja ei kaota tasakaalu. Mina koperdan juba põlvini vees olles ja liigun seetõttu eriti kohmakalt (üks põhjus, miks mulle ei meeldi rahvarohked rannad) Plikal õnnestus ju taas ujumas käia, mina jahitasin end ainult viimase kaasavõetud allikaveetilga ja poest ostetud värskaga.

Ruusmäel leidis aset ootamatu kohtumine. Sellest ajast on möödas mingi 25 aastat, kui mul seal tekkisid paar tuttavat kohalikku "möllumeest". Noh noorte asi- ikka pidu ja külavahel lollitamine ja paljudel muidugi selle juurde ka suurem alkoholitarbimine. Aga need peod polnud igapäevased, ma muidugi ei tea, mis on saanud teistest meie "pundi" noortest (peale "kuldse kolmiku" kaksikõdede). Kuid Ruusmäe külapoest ja seal kõrval istuvatest meestest möödudes, küsis üks järsku " Kullõ, ega sa omete Raili olõ`i?" Mina teda esmapilgul ei tundnud, vaatasime Plikaga mõlemad lolli näoga, et mis -kes-kus :D Siis aga hakkasin mõtlema, et äkki see on üks neist ammustest tuttavatest. Ja oligi... Täitsa lõpp, mis ikka alkohol inimesega teha võib! Kunagisest välimuselt kenast ja siledast lihtsalt "vahepeal võtjast" on saanud habetunud ja tõmmunäoline külapoe joodik. Vanuselt peaks ta nii minuealine olema, aga julgelt võiks öelda, et 50+. Meil (õigemini mul, sest Plika oli vait ) polnud väga kaua aega temaga rääkida, buss pidi mõne minuti pärast minema. Aga see kohtumine jäi mind natuke kummitama ja tekitas mõtte, et mis küll saab tänapäeva 20-aastastest ,kel on iga nädalavahetus või tiheminigi eesmärgiks "kadugu mõistus ja käpp maha" joomine- jube pulli saab ju- nii 25-30 aasta pärast. Kas siis pole mitte neid poe taga istujaid veelgi rohkem, sest mulle tundub küll, et iga aastaga on noorte joomine hullemaks läinud? Ma polnud sellist laostumist ausalt öeldes varem näinud oma tuttavate seas...muidugi jah, ma pole veel suuremat osa oma toonastest sõpradest-tuttavatest-peokaaslastest kohanud ka veel. Ja ma ei tea ,kas ma ikka üldse enam tahangi neid üles otsida ja näha...

Lõppu lisan taas mõned pildid. Teadagi see on minu kõige tüütum ja ebameeldivam osa blogimise juures- saada pilte normaalsuurusse ja õigetesse kohtadesse...prr

Vaade Rõuge linnuvaatlustornist. Ei, mina sinna ei roninud!

Kuuma ilmaga kõige mõnusam koht!


Muinaseesti talunaine  suppi keetmas :D Pajaks käekott...nojah :D


Esikoht...seekord mitte virisemises kindlasti. Mingi poodium kuskilt ammustest aegadest oli sinna jäänud

Vesioinas. Kahetaktiline pump siis mis kaugemalt kostub nii ,nagu oleks mingi rullnokk tümpsu põhja keeranud :D
Üks paljudest allikatest- Rauaallikas



Uskumatult ilus maastik...

33 kommentaari:

  1. Armas Raili! See postitus oli nii armas ja headust täis, et tuli kohe soov kommenteerida. Nägin Sind Lastefestivalil ja just sel hetkel, kui väikeste klientidega arutasid, milliseid ehteid nende ema võiks kanda. See hääletoon ja soojus ja kuidagi oskus lastega suhelda on selle momendi põhjal otsustades imetlusväärne.
    Arvan, et nägin ka Plikat. Temagi tundus nii heatahtlik, ilusake ja armas inimene ja täitsa Sinu moodi.

    Igatahes jõudu ja edu Sulle ning soovin, et Sul on veelgi enam põhjust selliseid postitusi kirjutada.

    P.S. lastefestival oli tõesti suurepäraselt korraldatud. Seda näitas ka see, et ma ei näinud kahe päeva jooksul ühtegi nutvat last :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh ilusate sõnade eest! Tegid mu päeva kohe veel paremaks!

      Kustuta
  2. Kuule! Fööniks on nüüd küll juba tuhast tõusmas:)
    Sa oled teinud teoks oma soovid kusagil ringi reisida ja huvitavaid kohti vaadata. Ja sinu postitus on tõesti positiivsusest pakatamas. Huvitav oli lugeda!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel on küll taaskord selline tunne...oleks see nii jääkski, aga eks seda on ebareaalne soovida..
      Oleks veel Harjumaal ka tasuta ühistransport maakonnaliinidel, eks ma siis käiks veel rohkem.

      Kustuta
    2. Mul ka nii hea meel Sinu pärast :) Nii positiivne ja elujaatav postitus! Soovin Sulle jõudu selle helgema poole hoidmisel ja kui tulebki raskemaid hetki, siis võta seda kui vürtsi elule. Ja miks mitte soovida!? Unistustel on kombeks täituda, mõnel varem, mõnel hiljem... Kallistused Sulle ja tervitused Plikale, olge tublid!

      Kustuta
    3. Olgem ausad - reisimine on siiski väga odav lõbu (te ise ju reisite pidevalt ja veel kaugemale) nipet-näpet peenraha tõeliselt suure ja vajaliku unistuse kõrval: saada omale hambad. Minu jaoks on Raili tõeliselt tuhast tõusnud siis, kui ta on endale uued hambad saanud ja vähemalt 500 eurose sissetuleku kuus. Oleks ju inimlik! Või mitte? Lugejad tähtsustavad reisimist jm ajutisi asju üle ja loodavad, et piisab sellele vaesele Railile sellestki, kingime talle veel Haapsalu reisi, kuhu ise ei jõua minna, las vaeseke rõõmustab, sest tõeliselt vajalikku ei saa me talle nagunii kunagi anda.

      Kustuta
    4. 19.12 Reisimine EI OLE odav lõbu, kui sul on kuus peale maksude maksmist jääb 100 eurot kätte ja vahel õnnestub mõnikümmend juurde teenida, mille eest kas siis osta midagi ammuvajalikku või mida panna kõrvale halvemateks aegadeks. Bussipilet 3.-eurot suundki on sellisel juhul üsna mõtlemapanev väljaminek, rääkimata siis ligi 10-eurostest linnadevahelistest reisidest.

      Kustuta
    5. See on su oma valik ju elada ainult sotsabist.

      Kustuta
  3. Mina ei arva, et tänapäeva noored järjest rohkem joovad. Oleneb muidugi kus seltskonnas liikuda. Minu tutvusringkonnas väärtustatakse haridust väga ja tegin seda ka mina 18-19 aastaselt, mil Raili külavahel pidu pani (oleme eakaaslased).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega haridus ei tähenda veel haritust. Haritud inimene ei kelgi oma haridusega ja ei mõista teist inimest hukka.

      Kustuta
  4. No eks ta ole!
    Sina, Anonüümne (4. august 2018 09:21) võrdled end Railiga. Sina olla kõvasti haridust omandanud sel ajal, kui Raili pani pidu. OK! Aga nüüd? Railist on saanud rõõmsameelne naine, kes peab blogi ja jagab postitustes oma elu huvitavamaid hetki, samal ajal kui sina ainult klatšid kibestunult teisi. Ja seda veel võõras blogis! Raili kirjutab kõigest omaenda blogis.
    Ei paista seda sinu kiidetud haridust ega haritust mitte kusagilt!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõmsameelne naine?? Lubage naerda! Isegi selles blogus mainib ta oma virisemist, enamus jutte ongi üks viu ja ving.

      Ei, mina ei ole kibestunud. Haridust on, hea sissetulek samuti, külavahel ei ole joonud ja oma lapsi pole ära andnud. Mille üle peaksin kibestunud olema? Kõik taolised stampväljendid libisevad üle huulte ikka neil, kel puudub analüüsimisoskus, et mida see sõna/ väljendus võiks TEGELIKULT tähendada või kuhu konteksti sobituda. Sinusugune ilmselt teataks mulle, et ülikool matsi ei riku ja vaataks rõõmsa näoga otsa, saamata aru, mida see lause tähendab. Ka soovitaksid rohud ära võtta ja kõige lõppu edu või lausa päikest soovida. Ehk siis rodu kuuldud ja kulunud klišeesid, mis kuidagi ei mõju ja näitavad vaid ütleja teatavat aju kapatsiteeti.

      Ikkagi väidan, et kel on huvi hariduse ja edaspidise hakkamasaamise vastu, see ei joo küla vahel. 18-19-20-aastane peaks sedavõrd palju ikka oskama mõelda küll. Seda enam, et kõnealusel "rõõmsameelsel" proual polnud ju siis tema sadat häda kallal.

      Kustuta
    2. Kuule "kõiketeadja" 08.23 ! See, et mul polnud diagnoositud veel mingeid haigusi, sest ma ei olnud sellel ajal ehk teadvustanudki, et midagi võib valesti olla, ei tähendanud, et mul tervisehäireid (okei psüühikahäireid, kui sa seda JUST rõhutada tahad) polnud. Isiksus teatavasti kujuneb välja laüseeas ja isiksusehäired ja kõik sellega kaasnev samuti, nii et tegelikult olen ma- nagu varasemalt öeldi- invaliid lapseeast.
      Ah, ma jälle ei suutnud vait olla ja lausvalele ning mõnitamisele vastu ütlemata jääda! Tegelt sinu jutt on kui tüütu sääsepinin- sääse löön maha, aga sinusuguse puhul jääb loota vaid Karma ehk siis Saatuse kättemaksule..

      Kustuta
  5. Kes teab, võib-olla, kui sel külapoe joodikul habe ära ajada, juuksuri juurde viia ja suvel päikse käes ära magatud nägu talvel heledamaks tõmbub, võib-olla näeb täitsa normaalne välja :D

    VastaKustuta
  6. "Aga see kohtumine jäi mind natuke kummitama ja tekitas mõtte, et mis küll saab tänapäeva 20-aastastest ,kel on iga nädalavahetus või tiheminigi eesmärgiks "kadugu mõistus ja käpp maha" joomine- jube pulli saab ju- nii 25-30 aasta pärast."
    Eks neist saavad samamoodi hambutud ja sotsmajade tulevased elanikud. Et alkohol rikub tervist, peaks vist igale koolijütsile teada olema.

    VastaKustuta
  7. Saame aru, et sul on raske elu ja see ajab tigedaks.... Kas oma ahastust ja kibestumist ei saaks mujal välja elada ja oma harimatust ja matslikkust mujal demonstreerida?

    VastaKustuta
  8. Sellele, kes siin oma haridusega uhkustas. Sina, kui "haritud" inimene peaks tedama, et haritud ja edukad inimesed ei raiska oma aegagi "harimatute" blogi lugemisele, vaid vaatavad ikka omasuguseid edukaid ja harituid, kelle tegemistest eeskuju võtta. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Monu eelis on see, et võin mitme eri liigi vahel valida. Rumalamatel see võimalus puudub - nad lihtsalt ei saa kõigest aru.

      Loomulikult olen ma uhke oma saavutuste üle. Miks ei peaks?

      Kustuta
  9. Mis õigusega on Raili siin nagu parastaja ja moraalijünger? Ega ta ise pole parem olnud. Sai mingi suvalise alkohoolikuga lapse ega suutnud teda kasvatada. Raili vist ei teadnud, et kui kõikjal ja kõikidega jalgu hargitatakse, võib juhtuda ka nii, et saab lapse. Raili ei ole siin mingi mõtleja ega ütleja, millised hakkavad inimesed välja nägema, kui koguaeg külapoe juures juua. Omasugune tundiski omasuguse ära, sellepärast küsiski, ega sa Raili pole. Oma emaga läbi ei saada, siis minnakse, elatakse pööningutel, juuakse ja seksitakse ei tea kus. Loodan, et oled oma tütrele vähemalt rääkinud, kes ta isa on, kui sa muidugi ise tead. Oma ema ikka nii palju vihata, et sellist elu elama hakata, see on lausa uskumatu. Nagu üks siin ütles, et ka sinul on tulemused käes. Ei ole sul hambaid ja nüüd oled puudega ja ainult osalise töövõimega. Ise aga tekitasid kõik selle endale. Keegi teine ei ole selles süüdi. Nii, et mina küll siin läbinisti positiivset postitust ei näinud. Pigem parastavat. Äkki need parmud on ka oma vanemate või elukaaslastega tülli läinud jne. Äkki nad ei jõudnud ka oma eluaseme eest maksta. Tea seda, et alkoholism on ka haigus ja et sina oled ju ka alkohoolikuid ja kodutuid armastanud ja vahel hoolid neist praegugi, et poed neile külje alla ja igatsed oma Rainerit nii unenägudes, kui ilmsi ja siis püüad siin meile seletada, et magasite seljad vastakuti, mis meid üldse ei huvita.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kust sa nii täpselt kõike tead, küllap oled ise mõni Raili sugulane või endine sõber. Inetu on anonüümselt nii halvasti konkreetse isiku kohta rääkida. Üleüldse,kas arvad, et täisealine laps peab tingimata oma ema vihkama, et mitte koos emaga elada?

      Kustuta
    2. See 19.47 on üks kahest minu tuttavast, kellel üks oma arust põhjust mind vihata! Mulle tundub äkki, et ikka seesama, kellelt ma võiksin oma võlga hoopis tagasi küsida...ega ta muidu anonüümselt klähvida ei julgeks ja end avalikustada kardaks. Kuna me olime tõesti mingil ajal sõbrannad- ega ma muidu poleks talle lastele süüa viinud, kui ta lubas mulle ,et maksab kõik tagasi- siis ma usaldasin teda jah ja rääkisin päris palju.. Kusjuures, seda sõnavara ja kirjapruuki olen ma tema puhul varem kohanud, nii et ...mnjaa. Mina erinevalt temast ei hakka siin tema "musta pesu pesema"- see ongi harituse ja hariduse vahe. Jäägu see kõik tema enda südametunnistusele...
      Teine võimalik vaenlane aga elab Soomes (vähemalt viimase info järgi) ja on tegelikult ... no ta teab ise ,kes ta on. Ka tema on minu eluga kursis ja tal on isiklik vihavaen minu vastu, sest ..no ma jäin tema arust talle teele ette. Selle naise puhul aga on eriti "lahe " lugeda ,kuidas ta räägib "jalgade hargitamisest jne"- ise oli 90-ndate lõpus ühes kuurortis soomlaste prostituut :) Kutsus mindki sinna :D :D :D teadagi ,kuhu ma ta saatsin selle jutuga.
      Aga et niipalju teada ja loomulikult valeinfot ka "vürtsiks" sisse panna, peab olema tõesti keegi tuttav. Ning kuna ma rohkem vaenlasi endal ei tea olevat, siis...
      Ja vot nüüd ütlen ma tõesti vandesõna! KURAT, ma ei ole kuskil seltskondades ega pööningutel või mida iganes joonud, kuigi minu ümber kõik tesied seda tegid. Jah, paar perioodi on olnud ehk natuke rohkem alkot tarbitud, kuid ma tahaks näha inimest, kes seda kunagi noorena teinud poleks. Mis puutub seksimisse...siis ee väide on nii absurdne, et ma isegi ei viitsi vastata. Kujutad sa 19.47 ette, et on võimalik olla meestega ka lihtsalt sõber, ilma mingi muu tagamõtteta. Ja siis lihtsalt suhtlemine lõpetada, kui hakkab asi kaugemale suunduma...

      Kustuta
    3. Sa paraku ise ei erine nendest "klähvijatest" kuigi palju: loobid kahtluseid ja süüdistusi, aga kellest jutt, samuti ei julge vastata. Järelikult pole sa kindel, aga siis pole sul õigust ka nii kindlalt oletada.

      Joomine joomiseks: see on ikkagi suurelt osalt kodune kasvatus ja noore enda iseloom. Ilmselt päris paljud on proovinud mõne vängema peo ära, aga siin tulebki mängi inimese enda mõistus - kes jätkab pudeli taga, kes otsustab kooli minna. Mina ei arva, et tänapäeval juuakse rohkem. Vaadake kas või kandideerimist kõrgkoolidesse - kuna "vanasti" olid koolid/ nimekirjad nii umbtäis? Ja kõrgemat ning erialast haridust pakkuvaid koole on mitmeid juurdegi tulnud. Seega mind täitsa huvitab, kust tuleb statistika tänapäevase suurema joomise kohta.

      Kustuta
    4. Jah, ma polegi kindel, kumb nendest see sapiprits on ja seepärast ma ei mainigi siin nime. Ja pealegi- mis oleks veelgi lihtsam, kui anonüümsena vastata "ei, see pole mina jne"

      Kustuta
    5. No siis oled ju samasugune "sapiprits", kes tegelikult lahmib tühja. Kui julged siin initsiaale ja osalisi fakte välja tuua, julge ka siis täielikult avalikustada. Mida sul karta on? Miks sa kommenteerijaid politseiga ähvardad?

      Kustuta
  10. Ta on ise seda rääkinud, et ei saanud emaga läbi ja pigem elas pööningutel ja asotsiaalidega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga inimesele ei pea minevikus tehtud vigu kogu ülejäänud elu ette heitma. Mina loen, et ta lihtsalt kirjeldas oma ehedat šokki, kui nägi oma kunagist tuttavat nii alkoholist räsituna. Võib-olla hoopis püüab siin noori hoiatada, et neid ei tabaks samasugune saatus nagu seda alkohoolikut. Alkoholist ta ju hoidus oma elu jooksul piisavalt, aga ega ka absoluutselt kõigist pahedest hoidumine ei pruugi ikkagi inimest säästa halvast elust, haigustest jne

      Kustuta
    2. Ei hoidunud ta midagi. Jõi nagu loom.

      Kustuta
    3. "Ei hoidnud ta midagi. Jõi nagu loom."
      Aga mis see sind nii väga häirib? Kas jõi sinu eest ära või hoopis võttis sinu poisi endale, et sa sellist v***viha Raili vastu tunned?

      Kustuta
  11. Ja kuidas see küll sinusse puutub? Jõi sinu eest viina ära või? Mis see sinu asi on, kuidas Raili oma emaga suhtleb?
    Kas oma elu ei ole, mida elada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suhtlesin...oleks õigem öelda. Aga tõesti, mis see teiste asi on..huvitav kas see inimene, kes siin plõksib on oma elu veatult elanud?

      "Ta on ise seda rääkinud, et ei saanud emaga läbi ja pigem elas pööningutel ja asotsiaalidega."

      No ring on piisavalt koomale tõmbunud, et aru saada, kes see isiklik vaenlane on... ja nenede inimeste kapis on omajagu luukeresid :P

      Kustuta
  12. Ring on veel küllalt lai ja pole ma neist kahest kumbki. Kui ei usu, on sinu enda probleem. Olen sinu raamatut lugenud ja mul on kõik selge. Kui tahad, imesta, mina olen üks nendest, kes pole iialgi pidu pannud nii, et käpp on maas. Ka uurija kutset ootan juba mitmes kuu. Nii et lahmid niisama. Kas see on ka sinu haigusega seotud. Tundub nagu juba skisofreenia moodi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päris normaalne ei paista sa küll olevat, kui(arvatavasti oled sa täisealine) niimoodi käitud. Normaalne täiskasvanu ei mõnita kuude kaupa endast nõrgemal positsioonil olevat inimest. Nagu kõnekäändki ütleb: "Maas lamajat ei lööda"

      Kustuta
    2. Ma polegi väitnud, et ma normaalne olen.

      Kustuta